nepnieuws
Video

SPAT video: De gevaren van nepnieuws

Een terugkerend fenomeen is het publiceren van nepnieuws. Wat zijn de gevaren en de oplossingen? Communicatiewetenschapper Gonnie Eggink en Social journalist Sebastiaan van der Lubben kijken heel anders tegen de zaak van nepnieuws aan.

‘Nepnieuws’ een film van Lennard Swolfs en Roma Santoro met Gonnie Eggink (communicatiewetenschapper) en Sebastiaan van der Lubben (social journalist).

Eerder verschenen op SPAT: Het gevaar van Nepnieuws, over de gevaren van nepnieuws en de eventueel dubieuze intenties van de journalistieke wereld.

Elke dag, de hele dag lang, is er nieuws om ons heen. Wat er in de wereld om ons heen gebeurt, komen we te weten door middel van nieuwsberichten. Dit kan je tot je nemen door het lezen van de krant, door televisie te kijken, door naar de radio te luisteren, door het opzoeken van online nieuwssites of door het gebruik van sociale media. Journalisten zijn maar druk met het maken van het nieuws. Maar journalisten zijn ook maar mensen en soms staan er fouten, onvolledigheden of onduidelijkheden in artikelen. Is dit nepnieuws? Nee, nepnieuws is nieuws dat gemaakt wordt met de intentie om de lezer te misleiden. Er wordt bij de maak van nepnieuws opzettelijk aan het nieuwsbericht gezeten om de hoofden van de lezers een bepaalde kant op te richten.

Eerder verschenen op SPAT: Hoe betrouwbaar is de journalist? Over de gevaren van online journalistiek.

‘If you don’t read the newspaper, you’re uninformed. If you do read it, you’re misinformed,’ sprak acteur Denzel Washington kritisch tijdens de première van zijn nieuwe film Fences op 13 december 2016. Een journaliste ondervroeg hem op de rode loper over de onjuiste berichten die over hem de wereld in werden geslingerd. Hierop antwoordde de acteur: ‘We live in a society now where it’s just first. Who cares? Get it out there. We don’t care who it hurts, we don’t care who we destroy, we don’t care if it’s true. Just say it, sell it.’