SPAT

LUX Prize 2016

Op uitnodiging van het Informatiebureau van het Europees Parlement te Den Haag mochten wij naar de uitreiking van de LUX Prijs 2016 te Straatsburg. In de loop van de week hebben we een seminar voor journalisten en de uitreiking van de LUX Prijs bijgewoond,

 

Als twee van de afgevaardigden van de Nederlandse Journalistiek mochten Robbin Alberink en Lisa Dekker naar de uitreiking en woonden zij het debat bij over onder andere Europese identiteit.

Het Europees Parlement, een van de machtigste ter wereld, is de rechtstreeks verkozen volksvertegenwoordiging van de Europese Unie. Elke vijf jaar worden de leden van het Europees Parlement verkozen via het algemeen kiesrecht. Naast zaken als het milieu, de begroting van de Europese Unie en de bescherming van de mensenrechten, zet het Europees Parlement zich ook actief in voor cultuur. Het wil zich namelijk inzetten voor de bevordering van culturele en taalkundige diversiteit. Op het gebied van film doet zij dit met de LUX prijs, een filmprijs waarbij het Europees Parlement met zijn 751 leden op één van de drie genomineerde films mag stemmen. De prijs is in het leven geroepen in 2007 en wordt elk jaar uitgereikt.

De LUX Prijs streeft twee hoofddoelstellingen na: het verbeteren van de circulatie van Europese films in Europa en het aanwakkeren van een breed Europees debat over belangrijke maatschappelijke kwesties. Om dit te bereiken moeten de films aan een aantal eisen voldoen: het moet fictie of documentaire zijn met een minimum lengte van 60 minuten, geproduceerd zijn in de EU en de universaliteit van Europese waarden en de diversiteit van de Europese cultuur illustreren. Regisseurs willen deze film winnen, omdat zij dan assistentie krijgen bij het ondertitelen van hun film in 24 Europese talen.