SPAT onderzoekt

De verwachte ontwikkelingen in 2017 op een rijtje

Het jaar 2017 is nog maar net begonnen, maar bracht ons al verschillende opmerkelijke gebeurtenissen. Begin dit jaar werd Donald Trump president van Amerika, staat Nederland in conflict met Turkije en zorgde de aanslag in Londen voor een wereldwijde opschudding. Ook waren de Nederlandse verkiezingen een groot spektakel, met als resultaat de VVD als grote winnaar. In showbizzland werd bekend gemaakt dat Thomas Cammaert De Mol van 2017 is. Er is veel gebeurd in deze paar maanden, maar 2017 zal ons nog veel meer gaan brengen. Wat kunnen we dit jaar nog meer verwachten? Hieronder een overzicht van de trends en ontwikkelingen voor 2017.

Internationale spanningen

Trendwatcher Adjiedj Bakas schrijft in een artikel van Het Kennisplatform Integratie & Samenleving dat het woord van 2017 “bescherming’’ is. ‘In deze gespannen tijd kan een incident – zoals de moord op de Russische ambassadeur in Turkije – tot een (wereld)oorlog leiden, net als in 1914 gebeurde.’ Ook nu met het conflict tussen Turkije en Nederland is het afwachten wat Turkije gaat doen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft internationale organisaties opgeroepen om sancties op te leggen aan Nederland. Eerder liet de president weten dat Nederland “een prijs zal betalen” voor het incident met het weigeren van de Turkse ministers. Dit soort incidenten zullen terugkeren dit jaar.

De trendwatcher is een groot voorstander van een nationaal zakenkabinet. Een zakenkabinet – een voorstel dat de kersverse politieke partij Forum voor Democratie ook in haar programma heeft staan. Dit kabinet is een extraparlementair kabinet, dat geheel bestaat uit niet-politieke personen zoals ambtenaren, ondernemers, experts uit het zakenleven en wetenschappers. De Nederlandse geschiedenis kent geen zakenkabinetten. Hoewel Bakas het een goed idee vindt, ziet hij zo’n kabinet nog niet gebeuren.

Economie

Volgens de Miljoenennota zet de economische groei dit jaar naar verwachting door met 1,7 procent. Het consumentenvertrouwen neemt dit jaar alleen maar toe en bedrijven gaan weer investeren. Volgens minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, is het tij gekeerd. ‘’We hebben weer vaste grond onder de voeten. We kunnen weer verder vooruit kijken en investeren in kansen voor mensen.’’

Voor ondernemend Nederland gaat het dit jaar extra voor de wind. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dit jaar meer omzet bij ondernemingen, hogere investeringen en meer werkgelegenheid. Bijna dertig procent van de Nederlandse ondernemers verwacht dit jaar meer omzet te behalen dan in 2016. In de sector verhuur en handel in onroerend goed zijn de investeringsvoornemens het meest positief.

Samenleving

Hans Werdmölder, cultureel antropoloog en criminoloog, schrijft dat we allen telkens wakker geschud worden, bijvoorbeeld door een terreuraanslag. Zulke gebeurtenissen zijn telkens een wake-up call. “Het gevoelige thema – vluchtelingen, migratie, integratie, religieus en rechtsradicalisme – krijgt even aandacht, vervolgens is het weer business as usual. We gaan snel over op de orde van de dag,” schrijft de antropoloog. De ‘gewone’ burger maakt zich zorgen over zo’n wisselvallige en onbetrouwbare toekomst.

In een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau komt naar voren dat burgers minder positief zijn over de richting die Nederland op gaat. Wel heerst er optimisme over de eigen toekomst, maar zijn burgers somber over de volgende generaties. Ook staat er dat burgers verlangen naar meer directe democratie uit politieke onvrede. Ook voor de rest van 2017 voorspelt Werdmölder dat we nog vaak wakker zullen worden geschud.

Showbizz

Dit jaar zal de 62ste editie van Het Eurovisiesongfestival zich afspelen in Oekraïne, met als Nederlandse act O’G3NE met het nummer ‘Lights and Shadows’. Tijdens de tweede halve finale op 11 mei zijn de drie zussen als zevende aan de beurt. Volgens de bookmakers staat Nederland op dit moment op de achttiende plek. Het nummer van O’G3NE is nog niet echt bekend, volgens de Bookmakers wellicht de reden dat Nederland nog niet hoog in de ranking staat. Op dit moment staat Polen op nummer één, Rusland op nummer twee en Australië op nummer drie.

Naast het Songfestival is er nog een nieuwe ontwikkeling in showbizzland. De drie Toppers, René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom zijn druk bezig met de voorbereidingen voor hun Toppers in concert in mei. Voor dit concert zochten ze versterking: Jan Smit wordt de vierde Topper.

De bovengenoemde verwachte trends en ontwikkelingen kunnen we dit jaar verwachten. Het wordt een jaar waarin de maatschappij nog meermaals opgeschrikt gaat worden door aanslagen en internationale spanningen. De economie floreert dit jaar steeds meer. Vooral ondernemers zullen hier baat bij hebben. Ook showbizzland zal ons genoeg vermaak bieden.