SPAT onderzoekt

Vijf tips om jezelf beter te beschermen op internet

Toen in oktober 2014 WhatsApp voor een slordige twintig miljard overgenomen werd door Facebook, stond binnen een dag de ‘veilige’ berichtendienst Telegram op nummer één in de Nederlandse App Stores. De applicatie, gemaakt door Russische ontwikkelaars, versleutelde berichten waardoor chats veilig verstuurd konden worden, zonder dat de app zelf mee kon lezen. Door precies deze functie stapten veel gebruikers over naar Telegram. Zij werden bang dat Facebook door de overname ook inzicht had in de gesprekken die zij met vrienden en geliefden voerden.

Maar deze ‘hype’ was slechts van korte duur. ‘Slechts’ honderd miljoen gebruikers heeft Telegram nog op zijn telefoon staan, tegenover een miljard (!) gebruikers voor WhatsApp. WhatsApp is namelijk vele malen beter te gebruiken, al je vrienden zitten erop en voor het oog veranderde er na de overname niks voor het uiterlijk en het gebruik van WhatsApp. Dat Telegram niet de tegenbeweging werd die men voorspelde, komt namelijk doordat gebruikers gebruiksgemak boven privacy stellen.

Bak aan informatie
De hoeveelheid tijd die door gebruikers van applicaties en websites in de beveiliging van hun eigen gegevens wordt gestopt, is niet genoeg. Deels komt dit door luiheid, maar ook een groot deel komt door onwetendheid. Een aantal maanden geleden schreven wij hier op SPAT hoe trackers iedereen waar dan ook op het internet volgen en dat het lastig is om inzicht te krijgen in wat deze trackers doen. In het kort verzamelen trackers metadata van elke gebruiker op een site of in een app. Op websites gaan gebruikers hier akkoord mee door de cookies te accepteren en op applicaties accepteren de gebruikers de gebruikersvoorwaarden. Deze trackers verzamelen alle sporen die wij zetten op het internet en in applicaties. Je like-gedrag op Facebook tot je leesgedrag op NU.nl/achterklap, alles wordt aan elkaar gekoppeld en in pakketjes verstuurd naar adverteerders.

Naast dat onze data in handen vallen van adverteerders, kunnen ook criminelen en de overheid ermee aan de haal gaan. Want let op: als je iets gratis kunt gebruiken, ben jij waarschijnlijk het product. Omdat de wereld rondom jouw data en privacy vaag en ingewikkeld is, is het lastig je er tegen te bewapenen. Toch zijn er een aantal tips om je privacy meer te waarborgen op het internet en minder sporen achter te laten voor partijen die jouw informatie niets aan gaan.

Hoe ben je beter beveiligd
Het lijkt misschien een open deur, maar het is heel belangrijk om op zowel je telefoon als laptop een wachtwoord in te stellen. Dit zijn namelijk apparaten die de toegangspoort zijn tot je privéleven. Ook is het belangrijk om wachtwoorden te veranderen die zwak zijn of je te vaak gebruikt.

Ten tweede is het belangrijk om ook je browser goed te beveiligen. Chrome en Firefox zijn twee browsers die veel mogelijkheden geven tot veilig surfen. Het is noodzakelijk om geregeld je cookies te wissen of ze zo min mogelijk te accepteren. Hiermee zorg je ervoor dat websites je niet altijd kunnen volgen. Ook zijn er een aantal plug-ins die je privacy verbeteren. Bijvoorbeeld Privacybadger, een plug-in die onnodige cookies blokkeert en op die manier advertenties tegenhoudt. Adblock Plus en Ghostery zijn soortgelijke plug-ins, maar gemaakt door een commerciële partij. Privacybadger is dit niet en heeft zodoende geen belangen.

Om al je wachtwoorden te beveiligen kun je een wachtwoordmanager gebruiken zoals LastPass. Je hebt hier slechts een wachtwoord voor nodig en door hem in je browser te installeren slaat hij op die manier al je wachtwoorden op. Dit is veiliger door ze automatisch in je browser op te slaan.

Ten slotte is het nuttig om verschillende e-mailadressen voor verschillende rollen te gebruiken. Door een e-mail voor je studie of werk, een voor belangrijke privézaken en een ‘spam’-email te gebruiken, maak je de kans op phishing en tracking kleiner. Het eerste adres zet je nergens online en gebruik je enkel voor communicatie tussen personen. Het tweede kun je gebruiken voor communicatie met de overheid, bedrijven en familie. Dit adres vereist ook betere beveiliging. Met het laatste e-mailadres kun je winkelen op het internet, je aanmelden voor nieuwsbrieven en het gebruiken voor andere spam-doeleinden. Dit wordt het afvoerputje van je mail.

Bovenstaande oplossingen lijken veel moeite, maar binnen een half uurtje surf je veiliger over het wereld wijde web. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Wil je echt bijna geen informatie achterlaten op het internet en voor adverteerders anoniem door het leven gaan, volg dan deze extra tips op van privacy-organisatie Bits of Freedom.