SPAT onderzoekt

“High” dining: spacend aan tafel

Daar ga je, starend naar het witte tafelkleed verschijnen er langzaam allemaal groene maanmannetjes op tafel. Ze doen koprollen en je ziet je, met veel aandacht in elkaar gedraaide truffel tagliatelle in beweging komen. De slierten zijn veranderd in losbandige slangen die de maanmannetjes van tafel proberen te zwaaien. Links zit iemand die al uren tegen de kandelaar op tafel aan het praten is. Tegenover je heeft iemand zijn hoofd neergelegd en is in zichzelf aan het lachen en de hele rechterkant van de tafel is leeg. Zo zou ik me ongeveer een diner voorstellen met “geestverruimende middelen” en dan hebben we het niet over wat homeopathische oregano.

Chef-koks Noah Tucker (Amerika) en Tony Joseph (Engeland) doen het: psychedelisch koken. Zij kwamen op het idee om “High Cuisine” -in de letterlijke zin van het woord- op poten te zetten. Beide zijn het bekende chef-koks die op een goed moment ervoor hebben gekozen om naar Amsterdam te gaan om daar onder andere meer te experimenteren met psychoactieve gastronomie. Ze proberen op een revolutionaire manier een culinaire ervaring te bieden waarin haute cuisine en oude geestverruimende planten en kruiden worden getransformeerd tot heerlijke gerechten. Prachtige recepten met onder andere truffels, biologische cannabis, Syrische wijnruit en paddo’s zijn het resultaat. Dit doen ze omdat het revolutionair is en zodat ze het stigma kunnen doorbreken wat op geestverruimende middelen rust.

De Chefs

Tucker en Joseph hebben beide bij een indrukwekkend aantal Michelin-sterren restaurants mogen werken. Daarbij zijn ze ervan overtuigd dat ze elkaar aanvullen, ze zijn namelijk heel verschillend in karakter. Tucker leeft voor de psychedelische ervaringen terwijl Joseph liever met beide benen op de grond blijft staan. De gouden combinatie blijkt uit het aantal succesvolle restaurants die zij in Amsterdam hebben opgezet (Restaurant Fraîche, Eastside en Staring@Jacob). Ze noemen hun combinatie een “smaakexplosie”.

De chefs hebben veel onderzoek gedaan in Amsterdam; van middeleeuwse vergeten planten en kruiden tot de moderne cannabis cultuur. Ze hebben vele coffeeshops bezocht en geleerd over de speciale kruiden die als eerste in Amsterdam aankwamen tijdens de Gouden Eeuw. Ook bezochten ze het lab dat de kwaliteit van de drugs in de coffeeshops controleert. Hierdoor weten ze precies wat er in je lichaam gebeurt als je bepaalde drugs inneemt. Vervolgens hebben ze gezocht naar de perfecte balans tussen high worden en haute cuisine. Die hebben ze inmiddels gevonden, stellen ze zelf.

Het experiment

Al had het wel wat voeten in de aarde om deze succesvolle balans te vinden, er heeft namelijk eerder in februari een experiment in Amsterdam plaatsgevonden. Echter, gaf dit toentertijd niet het gewenste resultaat. Zestien journalisten en schrijvers werden uitgenodigd om een acht gangen diner bij te wonen. De locatie werd een uur voor tijd bekend gemaakt en eenmaal daar, moesten de gasten een formulier tekenen zodat ze zelf aansprakelijk zouden zijn voor eventuele schade.

Stefanie Staelens was één van de journalisten aanwezig, zij schrijft dat het diner rustig begon en dat er werd gestart met een amuse van artisjok, peer, hasj en veel THC. Vervolgens kreeg ze een voorgerecht van zeebaars-sashimi met gerookte, wiet-infused avocado, langzamerhand verdwenen er mensen van tafel. Die mensen heeft ze later verspreid door het gebouw en in ontdane staat aangetroffen. Een meisje naast Stefanie begon opeens hysterisch te giechelen om daarna in slaap te vallen. Een ander werd spierwit en heeft de rest van de avond alleen maar naar de muur gestaard. Stefanie zelf dacht dat ze zich in een Cluedo spel bevond waar ze heel intens de verdwijning van haar mede proefkonijnen moest ontrafelen. Ook zag ze Dracula aan tafel zitten en vond ze het Ierse accent van de ober het aller grappigste op de hele wereld. Op een gegeven moment begon men aan tafel hun maaginhoud te legen, dat was een bevestiging dat het diner toch niet zo vlekkeloos was gelopen als Tucker en Joseph hadden gepland. Bij de eerdere testdiners was er “nog nooit zoveel drama” stelt Tucker. De chefs concludeerde dat het geen goed idee was om een diner te organiseren met mensen die deze met een “werkinstelling” bijwoonden. Tucker beloofde dat de negatieve ervaringen werden meegenomen in het verdere onderzoek.

Filosofie

De heersende filosofie van Tucker en Joseph is dat we allemaal voortkomen uit de natuur. Planeet aarde heeft ons gemaakt en elke samenleving heeft goede redenen om high te worden. De koks gebruiken dan ook graag natuurlijke producten en zijn altijd op zoek naar nieuwe soorten kruiden en planten. Maar naast dat ze naar een gezonder alternatief voor alcohol zoeken en een nieuwe culinaire ervaring bieden, werken Tucker en Joseph samen met verschillende NGO’s. Ze werken onder andere samen met het “Transnational Institute” (TNI) om te ontdekken welk effect de “war on drugs” op de boeren heeft in landen zoals Peru en Laos. Ze willen ook bijdragen aan onderzoek naar de positieve invloed van drugs bij het behandelen van depressie, OCD, ADHD en trauma’s. Ook moedigen ze interessante psychedelische trends aan, zoals “microdosing” om focus en creativiteit te bevorderen.

Online kun je je aanmelden om recepten te ontvangen en ergens in 2017 wordt er een online show gestart. Ook worden er verschillende kookboeken gelanceerd zodat je thuis ook je gepocheerde zalm met hennepzaadkorst kunt maken. Wie weet kunnen we in de toekomst ook aanschuiven in een psychedelisch restaurant…