SPAT tipt

SPAT TIPT: Netflix en culturele activiteiten in juni

Juni is een drukke maand in de theaters, op Netflix en met festivals. Om een beetje wegwijs te worden in de jungle van alle activiteiten die er deze maand zijn, zet SPAT ze voor jullie op een rijtje.

Orange is the new black | Seizoen 5 | 9 juni

Orange Is The New Black, een van de populairste series op Netfilx, komt deze maand weer terug met een vijfde seizoen. Het verhaal gaat verder waar seizoen vier is geëindigd: Gaat Daya schieten of niet? Ook in de onderstaande trailer wordt duidelijk dat seizoen 5 weer vol spanning en plottwisten zal zitten. Het is dan ook niet verrassend dat volgens de recensenten, het het beste seizoen tot nu toe is. Voor degene die tot 9 juni niet kunnen wachten, het nieuwe seizoen zwerft al ergens rond op het internet.

<a href="https://youtu.be/NzJATbm8U98">https://youtu.be/NzJATbm8U98</a>

Okja | Film | 28 juni

Voorheen produceerde Netflix geen films, maar met Okja hebben ze deze gewoonte doorbroken. De film die bij het filmfestival in Cannes in première ging, gaat over een meisje wat een reusachtig dier groot moet brengen in de jungle van Zuid-Korea. Toch raakt ze het dier kwijt aan een bedrijf en probeert ze het dier weer thuis te krijgen. De film is een sneer naar het kapitalisme wat alles in geld en handel probeert uit te drukken. De film is vanaf 28 juni te streamen op Netflix.

<a href="https://www.youtube.com/watch?v=AjCebKn4iic">https://www.youtube.com/watch?v=AjCebKn4iic</a>

Verscheidene festivals

Met de zomer in aantocht is er bijna wel elke dag de mogelijkheid voor je om een festival te bezoeken. Voor onder meer Best Kept Secret zijn er nog tickets beschikbaar voor de vrijdag (15 juni). Die dag staan bijvoorbeeld Agnes Obel, Run the Jewels, Yung Internet en Sundara Karma op het podium. Op zondag 25 juni is er het gratis Amsterdam Roots Open Air Festival. Op dit Jazz- ben Bluesfestival zijn onder meer Alsarah & The Nubatones en La MambaNegra te bewonderen.

EYE on Art | Amsterdam | Elke dinsdag in juni

Elke dinsdag heeft EYE on Art een programma dat aansluit op de actualiteit rond hedendaagse kunstenaars, tentoonstellingen en manifestaties. Het programma bevat de ene week een talk van een kunstenaar of de andere week een vertoning van een film. Zo is er dinsdag 6 juni een filmavond over het vrouwelijk verlangen onder leiding van kunstenaar Melanie Bonajo en op 13 juni staat de Nederlandse samenleving in combinatie met film centraal.

Debatavond Filmtheater ‘t Hoogt | Utrecht | 7 juni:

Ook deze maand kent filmtheater ‘t Hoogt weer een speciale debatavond. Deze maand staat het thema voortplanting centraal. Nu we al met ruim zeven miljard mensen rondlopen op deze aardbol en dit aantal hard blijft groeien, wordt de vraag of we ons moeten blijven voortplanten steeds urgenter. Op deze avond gaat het publiek samen in debat met filosoof Tim Meijers, milieu-ethicus Marc Davidson en datajournalist Yordi Dam.