SPAT vindt

Act like the locals do

Je gaat backpacken. Malaria tabletten? Check! Kekke backpack? Check! Reisgids? Hmm…die wil je wel, maar Lonely Planet “Southeast Asia on a Shoestring”? Die staat vol met activiteiten voor toeristen; die gebruikt natuurlijk iedereen. Behalve de toeristische trekpleisters, wil je het liefst op zoek naar ‘the real experience’: meedoen met de lokale bevolking. Je wil een unieke ervaring beleven in plaats van de stereotype toerist uithangen. Neem je hem toch mee, die Lonely Planet? Of zoek je een ander alternatief op de populaire reisgids?

Think Global, Act Local
Ga je binnenkort naar Azië of Afrika en wil je meer dan de toeristische route? Kijk dan eens naar het initiatief I Like Local. Het platform is geïnspireerd op unieke ervaringen met de lokale bevolking als gids. Koken en slapen in een homestay in Vietnam, een rondleiding door Nairobi’s grootste sloppenwijk of een fietstocht langs de theeplantages in Indonesië: er is van alles mogelijk. Sanne Meijboom, oprichtster van het in 2014 gelanceerde initiatief, beschrijft I Like Local als een platform waarop “lokale mensen in ontwikkelingslanden een stukje van hun dagelijkse leven als activiteit kunnen aanbieden”. Sanne heeft ontzettend veel reiservaring en was lange tijd op zoek naar een authentiekere, meer persoonlijke benadering tussen de lokale bevolking en zichzelf als reiziger. De oprichting van I Like Local zou verandering teweeg moeten brengen. Met als achterliggende gedachte het rechtstreeks in contact brengen van de lokale bevolking en reizigers om deze authenticiteit te benadrukken en daarnaast het daadwerkelijk financieel ondersteunen van de lokale bevolking.

Het door de deelnemende lokale gidsen en families gevraagde bedrag voor de activiteit wordt volledig aan hen uitbetaald. Ook hoeven ze I Like Local niets te betalen om mee te kunnen doen. Terwijl in 2014 er alleen nog maar lokale gidsen uit Azië bij het platform waren aangesloten, is het ondertussen mogelijk in achttien verschillende Afrikaanse en Aziatische landen activiteiten te boeken. De geheime kracht van het platform? Die zit hem naar mijn mening in het kleinschalige karakter van de activiteiten. Het aantal deelnemers zal er nooit teveel zijn om zo het gevoel van ‘een unieke belevenis’ te kunnen waarborgen.

Een unieke ervaring
Zelf boekte ik twee jaar geleden met een vriendinnetje samen een tempeltour bij Agus, een enthousiaste tourguide uit Yogyakarta. We deelden de auto met twee reizigers die we al eerder hadden ontmoet en werden midden in de nacht opgehaald om op tijd op een uitzichtpunt de zon op te zien komen. Hoe toeristisch de beroemde tempels die we bezochten zelf misschien ook zijn, we voelden ons toch alles behalve de stereotype toerist die dag. Agus heeft ons werkelijk overdonderd met verhalen over het leven op Java en bood ons absoluut de door het platform beloofde, persoonlijke ervaring, ondanks de populaire locaties die we bezochten. Ook in het toeristische, Balinese Ubud boekten we een tour: een Herbal Walk bij Westi. De stad is gewoonlijk overspoeld door toeristen, maar gedurende onze wandeling door Westi’s – midden in de stad gelegen – rijstvelden zagen we de hele ochtend letterlijk niemand anders. Tijdens de wandeling, die alleen al qua omgeving waanzinnig mooi was, plukte hij van alles voor ons dat we vervolgens konden proeven. Hij wist met zijn passie voor herbal medicines precies wat alles was en waar de Balinezen het voor konden gebruiken. Een memorabele ochtend uit mijn leven.

Kortom, I Like Local biedt je daadwerkelijk die unieke, persoonlijke ervaring en biedt tegelijkertijd een positieve impact op de lokale bevolking. Het initiatief is sinds 2014 flink gegroeid en hoopt in de toekomst ook uit te breiden naar onder andere Zuid-Amerika. I Like Local brengt je off-the-beaten-track.