SPAT interviewt

Van academicus naar journalist: Arne Leffring

Adjunct-hoofdredacteur Arne Leffring van de VPRO-gids studeerde Geschiedenis en Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam voordat hij als journalist aan de slag ging. Ik vroeg hem naar zijn ervaringen als journalist met een academische achtergrond en hoe je juist dat in je voordeel kan laten werken.

“Schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Als beginnend journalist moet je experimenteren met verschillende schrijfstijlen om vrijheid in het schrijven te vinden en om te groeien als schrijver. Ikzelf volgde twee bachelors aan de Universiteit van Amsterdam – beiden niet gericht op de journalistiek, maar ik leerde wel om voor een breder publiek dan mijn vakgenoten te schrijven. De schrijfstijl van academici is doorgaans stijf en door de eisen vanuit de universiteit wordt je creativiteit beperkt en ingedamd. Ik flirtte met alle uithoeken van het vak om de beperkingen van het vakjargon van mij af te schudden. Het is dus vooral veel tikken.”

“Toen ik begon als journalist werd zo’n academische achtergrond als nadeel beschouwd – haast een handicap. Natuurlijk was ik minder ervaren dan beginnende journalisten met de juiste opleiding; dus besloot ik de postacademische deeltijdopleiding Journalistiek aan de Erasmus Universiteit te volgen. Daar deed ik praktijkervaring op en dat is belangrijk, dus probeer bij verschillende media te schnabbelen. Ik schreef onder meer voor de Volkskrant en werk nu al jaren bij de VPRO.”

“Heb ik ooit spijt gehad dat ik niet meteen Journalistiek ben gaan doen? Nooit. Mijn opleiding Geschiedenis heeft mij geleerd om relevante bronnen te herkennen en selecteren. Ik moest door lappen tekst heen en in korte tijd de strekking herkennen. Daar pluk ik nu de vruchten van. Ten opzichte van andere journalisten is dat een voordeel: je hebt meer kennis in huis. Die kennis kun je gebruiken bij de groeiende onlinejournalistiek, die tegenwoordig zat mogelijkheden biedt voor academici. Ga schrijven en gooi die studieboeken aan de kant, want journalist worden is vooral doen!”