SPAT interviewt

Van academicus naar journalist: Navin Bhagwat

Ambitie in de journalistiek had hij eigenlijk nooit. Tot zijn afstuderen wist hij zelfs niet dat hij binnen een jaar als journalist aan de slag zou zijn, toch zit hij het Algemeen Dagblad helemaal op zijn plek. Navin Bhagwat studeerde af met een master in Privaatrecht op de Erasmus Universiteit en is nu freelance journalist bij het AD en werkt voor een literaire uitgever. Opvallend aan zijn verhaal was zijn late beslissing om zich op de journalistiek te richten. “Ik had spijt van mijn studiekeuze, ik kwam er in mijn derde jaar achter dat ik iets deed wat ik eigenlijk niet wilde doen. Toch wilde ik niet stoppen, want ik was al zo ver.” Na zijn afstuderen kwam hij niet aan het werk en wist hij niet wat hij wilde, waarschijnlijk een herkenbaar beeld voor studenten tijdens of na hun studie.

Toen besloot hij te solliciteren op een vacature bij het AD: “Ik werd bij het solliciteren voorbij gestreefd door hbo’ers die wel ervaring hadden in de journalistiek. Iemand bij het AD raadde me aan de postdoctorale opleiding bij de Erasmus te doen”, aldus Navin. Wat hij daar leerde stoomde hem helemaal klaar voor de journalistiek. Na een succesvolle afstudeerstage kon hij meteen aan de slag bij het AD. “Ik merk nu dat ik veel aan mijn Rechten opleiding heb, als het gaat om juridische zaken. Academische vaardigheden gebruik ik niet meer in mijn vak, het kan zelfs tegen mij werken.” Navin doelt hier op iets wat ik ook vaak merk, het wollige taalgebruik en lang uitweiden over bepaalde onderwerpen. “Journalisten schrijven het liefst zo duidelijk mogelijk en komen zo snel mogelijk to the point, academisch taalgebruik staat hier haaks op.”