SPAT merkt op

Dit was de week: beste reizigers, verdwijnt Paint?

Maandag 24 juli kwam het nieuws waar menig Windowsgebruiker wellicht een traantje om liet. Voor Paint, het o zo geliefde tekenprogramma van Windows, dreigt het doek te vallen. Of toch niet? In 1985 werd Paint officieel geboren bij de allereerste versie van Windows. 32 jaar na dato is het programma weinig veranderd en is anno 2017 daarmee sterk verouderd.

Microsoft heeft besloten om het programma niet verder te ontwikkelen waardoor een aantal journalisten de conclusie trekken dat het vermoedelijk zal gaan verdwijnen. Een grote ‘maar’ in dezen is dat het nog helemaal niet duidelijk is of het gaat verdwijnen. Zo kopte NRC aan het eind van de dag al dat Paint gewoon blijft bestaan onder meer door een reactie van Windows, waarin zij laten weten dat Paint zal blijven. Goed nieuws dus voor de fans!

Wat wel definitief zal verdwijnen bij een publieke- en commerciële instelling is de zin ‘beste dames en heren’. Onder andere de gemeente Amsterdam wordt vanaf nu genderneutraal. Om rekening te houden met mensen die zich niet thuis voelen in de hokjes man of vrouw, beginnen onder andere brieven en speeches van de gemeente vanaf nu met ‘beste Amsterdammers’ of ‘beste aanwezigen’. Ook de NS zal voortaan gender neutrale correspondentie gebruiken om iedereen zich thuis te laten voelen. In de treinen van de NS geldt ‘beste reizigers’ nu als de standaard. Daarmee is ‘dames en heren’ overigens niet verboden.

Ander opmerkelijk nieuws van deze week is het bericht van Niels Schuit.

“Hoi, ik zoek iemand die bliksem in deze foto kan photoshoppen”

Dit is een zin dat op het eerste oog geen kwaad kan. Niels vroeg dit op Facebook aan de Young Creators Group.

Wat hij echter niet verwachtte, is de storm aan reacties die menig social mediagebruiker op z’n kop zette. Het bericht ging al snel viral door de hilarische reacties van grappenmakers die de vraag van Niels allemaal anders op hadden gevat. De negen meest grappige kun je vinden op De Beste Social Media, maar mijn persoonlijke favoriet, waar ik je niet van wil onthouden, is toch wel de reactie van Damian:

Naast deze viral is er al de hele week iets anders populair in Nederland: het vrouwenvoetbal. Na de zege op België van maandag 24 juli, wonnen de Oranjeleeuwinnen op zaterdag 29 juli ook van Zweden in de kwartfinale. Het vrouwenvoetbal is zo’n succes dat niemand het waanzinnige getal van 2,4 miljoen tv-kijkers had verwacht voor de winst van de Oranjevrouwen op maandag. Daarmee staat de uitzending op nummer 1 van de kijkcijfer top 25 van Stichting Kijkonderzoek. Dit is een record! Op donderdag 3 augustus zullen de vrouwen de halve finale spelen in Enschede. Hup Holland hup!

 

 

In de rubriek Dit Was De Week blikt deze zomer elke zondag een SPAT-redacteur terug op opvallende nieuwsberichten uit de afgelopen week. Waar praatte Nederland over bij de koffieautomaat óf juist niet? Wat was er bizar, geestig en opmerkelijk? Wat mag je écht niet gemist hebben? Kortom: een hapklare terugblik op opmerkelijk nieuws met een tintje opinie.