zomertrends 2017
SPAT onderzoekt

Zomertrends 2017: van fluorescerend, flowerpower tot aan gouden kettinkjes

De mode van deze zomer gaat tekeer: het is groots, kleurrijk, vol met jaren tachtig invloeden en tegelijkertijd weer minuscuul, letterlijk. Er gebeurde de afgelopen tijd veel op de catwalks van beroemde modehuizen, waar zij hun zomerkleding van 2017 lieten zien. De zomer van 2017 gaat ons een aantal bekende, maar ook meer verassende trends bieden. Hieronder een greep uit alle zomerse trends voor vrouwen én mannen.

Vrouwentrends: frambozenroze en poppige tasjes

Voor de vrouwen zijn er een aantal absolute do’s. Deze zomer laten we de nineties look achter ons en gaan we voor de seventies en eighties look. De zomer van 2017 is de zomer van de flowerpower! Deze Amerikaanse trend stamt al uit de late jaren zestig en de vroege jaren zeventig en is een jeugdcultuur. De beweging kwam volledig op storm door The Beatles. Flowerpower drukte zich in die tijd ook uit in kleding en haardracht: fleurige patronen en kleuren, haarbanden, wijdvallende kleding (vaak naar Indiase snit), of juist super strakke kleding zoals de hotpants en de minirok. Dit alles is weer terug, maar met name het bloemenpatroon op de kleding. Grote modemerken als Michael Kors, Chloé en Balenciaga zijn weg van de look.

Zomertrends 2017 Zomertrends 2017

Zomertrends 2017

Daarnaast gaan we deze zomer veel minuscule tasjes zien. Zolang je iPhone er nog maar nét in past, weet je dat je goed zit. Sommige tasjes hebben zelfs het formaat van een Zippo aansteker. Welke functie de tasjes dan nog hebben, is nog maar de vraag. Zo schrijft de Volkskrant dat veel modehuizen dit seizoen poppige versies uit brengen van hun gebruikelijke handtas. Vooral bij Luis Vuitton en Valentino zijn de tasjes erg populair.

Nog een laatste trend die we deze zomer veelvuldig voorbij zullen zien komen: knallend roze. Van top tot teen in roze. En dan niet een licht pastel kleurtje, maar gewoon lekker fel. De Volkskrant is het er mee eens dat er geen winterdepressie overblijft met zo’n kleur. Fluorescerende neonkleuren waren al zeer populair bij jongeren in de jaren tachtig, begin jaren negentig. Denk hierbij aan kleding van Saved by the Bell.

Zomertrends 2017
Bron: Photobucket
Zomertrends 2017
Bron: Back of the cereal box

Zomertrends 2017

Na alle do’s deze zomer belanden we ook bij de don’ts. Deze trends en kledingstukken moeten echt in de kast blijven deze zomer. Wat uit de mode is deze zomer, is van top tot teen in het zwart. Zwart bewaren we gewoon weer voor de winter. Het gaat deze zomer vooral om het experimenteren met gedurfde prints en kleuren. Wat ook niet meer kan deze zomer is de skinny jeans. Die is eigenlijk al meerdere seizoenen uit, maar in de zomer mogen ze al helemaal op de plank blijven liggen. Cowboyjassen of shirtjes met franjes zijn ook écht uit. Gewoon niet doen.

Mannentrends: nektasjes en grafische patroontjes

Niet geheel verrassend, maar ook de jaren tachtig look is terug bij de mannen! Deze zomer zijn spijkerjasjes met hoge tailles, verwassen jeans en felle kleuren als groen en blauw de trends voor mannen. Zelfs blokkentruien mogen weer. De fanny packs, oftewel nektasjes, zijn volledig terug. Wel met het verschil dat ze niet op de middel worden gedragen, maar overdwars over de schouder. Zelfs gouden kettinkjes zijn weer van de partij. Het klinkt wellicht erg fout, maar als we eenmaal voor de eighties look gaan, dan gaan we ook goed.

Zomertrends 2017

Zomertrends 2017
Bron: Pinterest

Jaren tachtig kleding is heftig. De mode in die tijd werd namelijk sterk gedomineerd door wat er op televisie te zien was. Denk aan MTV en films als Flashdance. Alles werd door elkaar gedragen, en dat is nu terug, maar overdrijf niet. Het is ook niet de bedoeling ze allemaal in één outfit te stoppen, maar wellicht zitten er wel een aantal elementen tussen waar menig man iets mee kan. Een andere trend die we veel gaan zien deze zomer: grafische patroontjes. Van stipjes tot klein afgebeelde dieren. Patronen doen het goed. Wat dan weer niet meer kan, zijn ruitjes en streepjes. De camouflageprint is ook een graag geziene gast deze zomer. Het lijkt wat achterhaald, maar de herencollectie voor zomer 2017 van Valentino staat bol van jasjes en overjassen met deze print. Nog nooit te voren was de camouflageprint zo chic. De camouflageprintjas maakt deze zomer je look, als je tenminste een jas nodig hebt met het warme weer.

Zomertrends 2017
Bron: House of Einstein, grafische printjes
Zomertrends 2017
Bron: House of Einstein, de camouflageprint

De vrouwen hebben er al aan moeten geloven, maar nu ook de mannen: de absolute don’ts voor deze zomer. Wat écht niet meer kan zijn de ‘capri’ broeken. Broeken die tot net over de knie vallen. Deze broek is al geruime tijd uit de mode, want het is het jaar 2000 al lang niet meer. Toch wordt deze broek nog vaak gespot bij mannen, maar nu moet het toch echt over zijn. De broek maakt slechts vreemde proporties van de mannelijke benen, doordat de natuurlijke lijn van het been wordt afgebroken, waardoor mannen korter lijken. Niemand wil dat, lijkt me. Wat ook echt uit de mode is, zijn espadrilles, en dan al helemaal met sokken. Bij vrouwen kunnen de schoenen er nog enigszins mee door, maar mannen moeten het deze zomer gewoon niet dragen.