SPAT interviewt

Van academicus naar journalist: Sandra Kooke

Schrijven is je gedachten op papier zetten en ze op die manier te ordenen en analyseren. In dit opzicht heb je veel aan regelmatig schrijven tijdens een universitaire opleiding. Zodra je bent afgestudeerd gaat de knop om en moet alles anders. Waar je in universitaire stukken voornamelijk omslachtig schrijft moet in de journalistiek elke zin boeien. Daarbij benader je het schrijven precies tegengesteld: in plaats van naar een conclusie toe te werken moet je de lezer gelijk overtuigen. Dit maakt wetenschappelijk schrijven enerzijds een handicap. Anderzijds werk ik juist liever met universitair afgestudeerden omdat ze inhoudelijk beter onderricht zijn en meer kennis van zaken hebben.

Wat volgens mij journalistiek zo interessant maakt is het voorlopen op de lezer. Jij bepaalt als schrijver in wezen op welk aspect van kunst en cultuur de lezer zich zal richten. Het is belangrijk een paar dingen te beseffen wanneer je besluit je binnen de journalistiek te begeven. Ten eerste dat wetenschappelijk schrijven niet voldoet. De tweede reden ligt bij praktijkkennis: na je studie moet je veel initiatief tonen, door bijvoorbeeld cursussen en stages te volgen. Ten slotte is het belangrijk fouten te durven maken. Zoek vooral dingen op waar je zelf nieuwsgierig van wordt, dan zet je je sneller over je verlegenheid heen. Als tip kan ik meegeven een schrijver te volgen die je zelf bewondert. Vraag je daarbij af: waarom blijf ik geboeid? Wat maakt het dat dit in mijn ogen een goed stuk is?