SPAT merkt op

Dit was de week: vrouwelijke winnaars en dreigende oorlogen

Best bijzonder dat ik een trots gevoel kreeg toen ik las dat “onze” doodgewone Ikea de schapenvachtjes in de immens populaire – en trouw door mij gevolgde serie – Game Of Thrones maakte. Wat eigenlijk best gek is, want Ikea is helemaal niet van “ons” kikkerlandje. Ikea is hartstikke Zweeds. En toch had ik het gevoel dat Game Of Thrones ineens niet meer zo’n ver-van-mijn-bed-show was. Sterker nog, het werd een naast-mijn-bed-show, aangezien hetzelfde schapenvachtje ook werkelijk naast mijn bed ligt.

Wat wel een ver-van-mijn-bed-show is, dat is het potje blufpoker dat Donald Trump en Kim Jong-un op dit moment aan het spelen zijn. Afgelopen week stond vooral in het teken van een dreigende oorlog tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. Wederzijds waarschuwen de wereldleiders elkaar voor “bedreigingen” en vervolgens bedreigen ze elkaar met alle wapens die ze hebben. Waartoe dit conflict zal leiden? Ik durf het niet te zeggen.

De toeristen in Italië lagen ook iets minder ontspannen in bed nadat ze gewekt werden door enorm noodweer. In het noorden van dat land heeft het de afgelopen dagen enorm gestormd na de lang durende hittegolf Lucifer, wat angstige momenten opleverde voor de bevolking. Bij het Gardameer werden hagelstenen zo groot als golfballen gemeld.

Ander nieuws over ballen: de Nederlandse voetbalvrouwen wonnen goud op het EK voetbal! Het gaat de vrouwen in de sport sowieso goed af: het vrouwenestafetteteam plaatste zich vrijdagnacht voor de finale en daarnaast werd Dafne Schippers kampioen op de 200 meter met een tijd van 22,05 seconden.

Kortom: ook in de sportwereld zetten de vrouwen zich steeds meer op de kaart. Trots! Menig artikel verscheen al na aanleiding van deze successen: hoe, na aanleiding van het EK, Engeland zich aanbood als organisator voor het EK in 2021 omdat het zo’n succes bleek. Hoe, na het EK, vrouwenvoetbal een stuk populairder werd: dit was niet alleen te zien aan de kijkcijfers, maar ook aan het aantal aanmeldingen voor vrouwenvoetbal. Vrouwenvoetbal is hot, toch?

Sander Mallie (een man) denkt dat “vrouwenvoetbal tijd nodig heeft om interessant gevonden te worden”. Zit wel wat in, want hoewel het succes van afgelopen week gezorgd heeft voor een enorme boost van het vrouwenvoetbal, valt veel van die interesse weer weg na de overwinning. Maar aan de andere kant, “na het EK zullen veel mensen niet meer geïnteresseerd zijn.” En ook dat begrijp ik. Maar het is een begin, een begin van meer vrijheid tussen man en vrouw. Zodat ludieke acties zoals in dit café, waar mannen 18 procent meer betalen voor een kopje koffie, niet meer nodig zijn.

Afgelopen week stond in teken van goed nieuws, opvallend nieuws en zorgwekkend nieuws. Hoewel ik trots ben op de schapenvachtjes vak Ikea, ben ik ook vooral trots op onze OranjeLeeuwinnen. Daarnaast ben ik ook trots op ons staatshoofd, die geen Godscomplex heeft zoals Kim Jong-un en niet zo oranje is als Donald Trump. Trots op de zomer in Nederland, want hoewel die ruk is, hebben we nog geen enorm noodweer gehad. Ik hoop dat het nieuws de komende tijd ook ervoor zorgt dat we trots kunnen zijn op de hele wereld.