SPAT merkt op

Dit was de week: eieren van 222 miljoen

Afgelopen week stond vooral in het teken van de grootste voetbaltransfer ooit. De transfer van de Braziliaanse voetballer Neymar stond garant voor een historische 222 miljoen euro. FC Barcelona dacht wel eens veilig te zijn door een prijs van 222 miljoen op het hoofd van Neymar te zetten. Tweehonderdtweeëntwintig miljoen euro! Een uitdaging voor de  Franse club PSG (Paris Saint- Germain): hoe veel geld heb je over om je concurrentie dwars te zitten?  In dit geval flink wat: in totaal gaat de operatie PSG maar liefst 500 miljoen kosten. Dit zorgde natuurlijk voor de nodige publiciteit, en dat is precies wat de club wilde bereiken.

In de publiciteit komen, dat is voor Chickfriend ook een eitje gebleken. Geen 500 miljoen euro, maar een stofje met de relatief onschuldige naam fipronil zorgde voor veel ophef. Het jeukte namelijk in de pluimveesector: bloedluizen zijn al jaren een groot probleem. En deze beestjes zijn al net zo eng als ze klinken: ze vallen kippen aan, zuigen bloed op en deze kippen leggen vervolgens minder eieren. Dat is natuurlijk niet wat pluimveehouders willen, en dus zoeken ze al jaren naar het juiste middel om deze bloedluizen te bestrijden.

Chickfriend, een klein bedrijfje uit Barneveld, kwam met dé oplossing:  “Het enige bestrijdingsmiddel dat de bloedluizen in kippenstallen op zijn minst een half jaar uitschakelt”. Wat er precies in dit bestrijdingsmiddel zit, dat is geheim. Als de pluimveehouders hadden geweten wat er in het wondermiddel zat, dan hadden ze dit nooit gebruikt: het stofje Fipronil is namelijk verboden in de pluimveesector. Het middel blijkt namelijk, dan wel in grote hoeveelheid, giftig te zijn voor de mens. En laten wij nou net heel veel eieren consumeren.

Het legde Chickfriend zeker geen windeieren: nog nooit eerder was het zo druk, zeker wanneer alle pluimveehouders elkaar tippen over het wondermiddel. Want dat het werkt, dat is zeker. Dat het gevaarlijk is voor de volksgezondheid, dat liet Chickfriend even achterwege.

Dat dit verregaande gevolgen heeft, is afgelopen week gebleken. Veel particuliere bedrijven leiden enorme schade, en er zijn nauwelijks eieren te krijgen in de winkel. De schade loopt in de miljoenen, en dat alleen omdat Chickfriend eieren voor haar geld koos. Het blijft schandalig dat de gewone mens slachtoffer wordt van de geldzucht van grote bedrijven.

En dit maakt een mooi bruggetje naar mijn volgende – wel positieve- nieuwsfeit: het feit dat we allemaal slachtoffer zijn geworden van de in Groningen wereldberoemde hit “dakterras” van Swifty. Al vele jaren bekend in het Groningse studentenleven, en nu op de landelijke radio. Er gaat niets boven Groningen, blijkt wel weer!

Dakterrassen zijn populair, zo geniet actrice Isa Hoes van de twintigste editie van Gaypride op haar dakterras: “Mijn eigen gay-pride.. #dakterras #(gay)friends”. Het thema van Gay Pride dit jaar is “This  is My Pride”, gebaseerd op “This is My Life” van Shirley Bassey.  De Canal Parade verliep fantastisch: goed weer, honderdduizenden bezoekers en geen incidenten. Maar de tolerantie staat in Nederland nog steeds onder druk, aldus de organisatie van de Gay Pride.

Tolerantie: het woord dat mij afgelopen week meerdere keren binnenschoot. Of we het moeten tolereren dat er zo ongelooflijk veel geld wordt betaald voor een voetballer, of tolerantie voor middelen die eigenlijk helemaal niet te tolereren zijn, zoals Chickfriend heeft gedaan. Tolerantie voor genderneutrale termen, zoals Lisa in de vorige Dit was de Week benoemde. Tolerantie voor een studentennummer over een dakterras, maar vooral: tolerantie voor de LHBT-community. Als iedereen elkaar wat meer tolereert, zou er minder ellende zijn in de wereld. Behalve voor bedrijven die misbruik maken van de mens ten behoeve van eigen financiën: dat tolereer ik dan absoluut weer niet.

 

In de rubriek Dit Was De Week blikt deze zomer elke zondag een SPAT-redacteur terug op opvallende nieuwsberichten uit de afgelopen week. Waar praatte Nederland over bij de koffieautomaat óf juist niet? Wat was er bizar, geestig en opmerkelijk? Wat mag je écht niet gemist hebben? Kortom: een hapklare terugblik op opmerkelijk nieuws met een tintje opinie.