SPAT interviewt

Van academicus naar journalist: Gerhard Busch

In 1988 studeerde Gerhard Busch af met zijn studie Engelse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Na die studie kwam hij terecht bij de VPRO, waar hij begon als editor en het inmiddels ver heeft geschopt tot Chief editor. Een universitaire opleiding volgen om vervolgens de praktijk in te gaan: doordacht of toeval?

“Er zijn veel redenen om te besluiten dat je iets gaat doen. Toen ik Engels studeerde wist ik niet welke richting ik op wilde. Via mijn sportvereniging kwam ik in contact met iemand bij de VPRO. Mijn wetenschappelijke achtergrond was een voordeel en de praktijkkennis kreeg ik door het gewoon te doen. Het is niet belangrijk wat je gaat studeren, maar dát je gaat studeren. Een universitaire studie dwingt je namelijk om na te denken, op zoek te gaan naar informatie en dingen te regelen. In de praktijk moet je echter afstand doen van de academische wereld. Anders zijn de stukken die ik schrijf niet begrijpelijk voor het publiek. Of ik beter een journalistieke opleiding had kunnen doen? Ik denk van niet. Achteraf spijt hebben is een zinloze emotie. Mijn kind zou ik ook aanraden om te gaan studeren. Analytisch denken en een wetenschappelijke achtergrond is veel belangrijker dan praktische vaardigheden. Die leer je namelijk lerender- en lezenderwijs tijdens het beroep.”