SPAT vindt

Jong geleerd is out gedaan: gun jonge periferiehomo’s ook hun vrijheid

Tientallen versierde boten, opzwepende muziek en heel veel halfnaakte mannen. Aanstaande zaterdag kleurt Amsterdam roze voor de 22ste editie van de Canal Parade tijdens de Amsterdam Pride. Een feest der vrijheid voor de lhbt-community en iedereen die zich daar wel of niet aan verwant voelt. “We zijn homo en we zijn trots” is de boodschap die duizenden in veelal roze glitterpakjes gehesen feestgangers al heupwiegend op Gloria Gaynors I Will Survive van de daken schreeuwen. Maar hoe harder Amsterdam tijdens de parade schreeuwt, hoe dichter de kast blijft voor homoseksuele jongeren op het platteland.

De Gay Pride – of zoals het tegenwoordig heet: de Amsterdam Pride – laat zien dat we in Nederland kunnen zijn zoals we ons voelen. Ook zou het evenement zorgen voor een grotere homo-acceptatie. Een fantastisch streven, maar helaas met een vervelend effect voor jongeren die niet uit de kast durven te komen omdat ze in hun omgeving de eerste openlijke homo of lesbo zullen zijn. Diezelfde onwetende omgeving associeert homo’s met de homo’s zoals we die zien op de boten en in de media in het algemeen.

Voor die jongeren, die we vooral in conservatieve gemeenschappen op het platteland vinden, is de jaarlijkse Canal Parade een kwelling. Hoe conservatief en achterlijk het ook moge zijn: er zijn in Nederland nog heel veel gekken die homo’s niet accepteren. Al die bekrompen zielen zien al jaren in de media dezelfde homo’s voorbij komen en ze haten ze. Ik wil niet weten wat diezelfde bekrompen zielen zaterdagavond in het bijzijn van hun kinderen allemaal verbaal naar de tv slingeren als het achtuurjournaal opent met de Grote Homo Freak Tentoonstelling in de Amsterdamse grachten.

Ik wil het niet weten, maar ik kan het wel raden. Net zoals dat ik kan raden hoe hun zonen en dochters, die heel goed eens zouden kunnen worstelen met hun geaardheid en die niet het voorrecht hebben gehad om op te groeien in een ruimdenkende community, zich dan voor de zoveelste keer voelen – én wat zij denken over de Canal Parade.

Het is voor een heel groot deel van de homo’s en lesbo’s – zeker de groep die niet in de Randstad woont – heel erg moeilijk om normaal gevonden te worden, als prominente mediafiguren en de uitgesproken en al lang uit de kast gekomen gay-community homoseksualiteit constant afbeeldt als een hysterische circusact. Begrijp me niet verkeerd: ik heb niets tegen de jongens en meiden die wél zijn zoals de door de media gevormde stereotypen – en die zullen er ook op het platteland heus zijn. Maar ik geloof dat de reeds uit de kast gekomen homo’s die zaterdag door de Amsterdamse grachten varen inmiddels wel genoeg feestjes hebben gevierd voor hún vrijheid. Nu is het tijd voor de vrijheid van de periferiehomo: een groter draagvlak voor homoseksualiteit op het platteland begint met het afbreken van de enorme circustent die eromheen staat gebouwd.

‘Proud to be gay’
Want geaardheid is niet iets waar iedereen zo nodig te koop mee hoeft te lopen. Niet uit schaamte, maar gewoon omdat het voor veel homo’s en lesbiennes zelf helemaal geen issue is. Ik heb moeite met mensen die hun sociaal-culturele identiteit ontlenen aan wat ze zijn in plaats van wie ze zijn. Om die reden begrijp ik bijvoorbeeld ook niet waarom Sylvana Simons doet wat ze doet. Hoe kun je als zelf respecterend mens je hele leven in dienst stellen van een opgeplakt label dat je niet eens zelf hebt uitgekozen? Mike Wallace interviewde voor zijn programma 60 Minutes ooit Morgan Freeman over onder andere het racismedebat. Dat ging zo:

W: Black History Month … you find?
F: Ridiculous.
W: Why?
F: You’re gonna relegate my history to a month?
W: Oh, come on.
F: What do you do with yours? Which month is White History Month?
W: Well, I’m Jewish.
F: Okay, so which month is Jewish History Month?
W: Well, there isn’t one.
F: Oh! Oh! Why not? Do you want one?
W: No, no.
F: No, well, I don’t either.
W: So how we gonna get rid of racism if …
F: Stop talking about it! I’m gonna stop calling you a white man and you’re gonna stop calling me a black man.

Oh boy, gotta love Morgan Freeman. Nee, ik geloof niet dat racisme of homohaat helemaal verdwijnt door er nooit meer over te praten. Maar wel ben ik er van overtuigd dat onverdraagzame gedachten in de hoofden van achterlijke, haatdragende types stilletjes gedempt zullen worden als ‘we’, de homo’s, for fucks sake eindelijk eens écht onszelf gelijkwaardig achten en gedragen. Dus géén achterstelling meer, maar dan ook géén privileges. Want privileges zijn er voor uitzonderlijke mensen – en dat zijn homo’s nu juist niet.

“Wij zijn net als iedereen” is het motto van de gay-gelijkheidsvechters. Maar door constant maar van allerlei initiatieven, evenementen en plekken de wereld in te slingeren die zogenaamd moeten onderstrepen dat homo’s “net als iedereen zijn”, blijf je JUIST benadrukken dat homo’s ánders zijn. De nimmer ophoudende accentuering van het homo-zijn houdt zo de ongelijkheid tussen hetero’s en homo’s in stand. Gaykroegen, wekelijkse gayavonden in hetero(?)-kroegen, gayfestivals, gayboottochtjes, gay like-buttons op Facebook, et gay-tera. Deze contraproductieve schijnoplossingen voor een te kleine homo-acceptatie zullen echt ten einde moeten worden gebracht voordat héél Nederland – en Nederland is groter dan de Randstad – homoseksualiteit daadwerkelijk accepteert.

Bovendien, think about it. Is het eigenlijk niet vreemd (spoiler: ja!) om constant te roepen hoe trots je bent op je homo-zijn? Terugkoppelend aan wat Morgan Freeman zei over racisme: hoe vaak hoor je heteromannen- en vrouwen roepen dat ze trots zijn op hun hetero-zijn? Je geaardheid is aangeboren; het is iets waar je geen invloed op hebt – dat is het niet zelf uitgekozen label waar ik het net over had. Waar komt de drang vandaan om dat label zo uit te vergroten? Kijk, als je op je zestiende besluit veganist te worden en een paar jaar later ben je daarvan zo overtuigd dat je het Malieveld opgaat om te protesteren voor dierenrechten, dan kies je daar zelf voor. Je hebt dan zelf met je rationele verstand en op basis van voor jou legitieme argumenten besloten ergens voor te vechten.

Maar als homo word je geboren. Je wordt ook geboren met bruine, groene of blauwe ogen. Je wordt geboren met sproeten, of met een plat neusje. Je wordt geboren met een piemel of een vagina. En je wordt geboren met een witte of een zwarte huid. Zie je het al voor je dat ieder jaar honderden meiden met groene ogen door de stad paraderen om te showen hoe facking blij ze zijn met hun pupillen? Of dat duizenden witte mannen op versierde boten de grachten doorvaren en roepen “WE’RE WHITE AND WE’RE PROUD”?

Averechts     
Ik gun iedereen zijn feestje en ik ontken ook niet dat er in de Randstad nog steeds homogeweld plaatsvindt. In dat kader is een Gay Pride zeker nodig. Maar het doel van de parade is om homoacceptatie in héél Nederland te vergroten. Die acceptatie is in de steden waar de parades gehouden worden écht torenhoog in vergelijking met het platteland. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat 7% van de ondervraagde jongeren tussen de 12 en 24 jaar positiever naar homo’s kijkt door de Canal Parade, terwijl 25% hier juist een negatief beeld aan overhoudt. Onder jongens is dit percentage zelfs 34%. De parade werkt voor wat betreft acceptatie volgens dit onderzoek dus averechts.

Mijn intentie is niet om iedereen die wél blij is met de Canal Parade tegen de schenen te schoppen. Maar weet dat er in heel Nederland homo’s en lesbiennes wonen. Weet dat zij niet net als jij kunnen uitkomen voor hun geaardheid. De gemeenschappen waarin zij geboren en getogen zijn, laten dat, mede door de negatieve beeldvorming van homo’s door evenementen als de Canal Parade, niet toe. Die jongens en meisjes hunkeren naar ware vrijheid; niet de schijnvrijheid die de botenoptocht voor hen creëert. Voor degene die daar bij de festiviteiten zijn, voor hen is er al de vrijheid om te zijn wie ze willen zijn. Hun mede-homo’s in Appelscha, Putten en Gulpen hebben baat bij een normalisering van het homo-zijn. Daar dragen roze glitterpakjes niet aan bij.