SPAT vindt

“Mensen kijken”

“Niets leukers dan mensen kijken” – een willekeurige Nederlander op een willekeurig terras ergens op de wereld.

We’ve all been there. Mensen kijken valt bijna een sport te noemen. Zowel zittende op een overvol terras in de stad of staand in de wachtrij waar dan ook, uitgebreid fantaseren over andermans dagelijkse praktijken kan altijd. In het beste geval gewapend met een alcoholische versnapering in de hand, in een opstelling naast elkaar. Ongegeneerd wordt de een na de andere voorbijganger van top tot teen gescreend en in beeldend dialoog besproken: “Gruwelijke baard. Deze man maakt sowieso ergens koffie, met van die figuurtjes er in”. “Ja, en dan niet bij de Starbucks, maar echt bij zo’n hipstertentje”. “Sowieso! Oh, en hij heeft dat geruite bloesje sowieso in nog drie kleuren. Dan nu de question du Jambon: zou hij zo’n kek rond brilletje hebben liggen thuis voor festivals?”. “Oeeh, dat is een pittige. Maar nee, die heeft zijn vriendinnetje al denk ik. Hij heeft wel vast soms zo’n grote bril op zonder sterkte, gewoon omdat hij dat leuk vindt”. “Oh jazeker”. NEXT.

“Aiiiii dat er nou niemand is die vanochtend tegen die mevrouw gezegd heeft “nee lieverd, een kort strak paars bloot topje is het niet bij jouw figuur”” – een zin waar ik mezelf maar al te vaak op betrap en waarvan ik altijd maar hoop dat niemand anders hem ooit over mij zal uitspreken. Hij doet het vooral goed in wachtrijen in het buitenland, waar er altijd een extra spelelement in de lucht hangt: zal de desbetreffende persoon het commentaar kunnen verstaan of niet? Ik heb het overigens te doen met Engelstaligen, die zich deze buitenlandse speluitbreiding niet kunnen veroorloven.

Er is niets menselijker dan mensen kijken. “Never judge a book by its cover”, zegt mijn moeder altijd, maar stiekem doen we niet anders dan dat. We denken alles al te weten, door enkel die ene outfit en dat ene moment. Toch lullig als je net in je neus peutert. Getekend voor het leven. Of nouja, tot de volgende noemenswaardige voorbijganger. Dat paarse topje is níets in vergelijking met die panterprint die in mijn ooghoek aan komt lopen.