SPAT interviewt

Van academicus naar journalist: Hanny Roskamp

“Je moet niet alleen kunnen schrijven, je moet vooral kunnen lezen”, meent journaliste Hanny Roskamp. Ze schreef onder andere voor Santé, Happinezz en Plus Magazine en heeft een drietal boeken uitgebracht. “Als je geen talent hebt om te schrijven, dan lukt het natuurlijk ook niet. Maar pas wanneer je teksten leest, doorgrondt en de opbouw goed bestudeert, lukt het om een goed artikel te schrijven”. Want, goede artikelen, die zijn er tegenwoordig niet heel erg veel volgens Hanny. “Het is prutswerk, vooral in de kranten. Het is zelfs voorgekomen dat in een enkel artikel mijn naam twee keer verkeerd gespeld was!”

“Ergens snap ik het ook wel, met de toegenomen werkdruk. Maar journalisten moeten leren om iets leuks te doen met de wetenschap, want goede artikelen, die hebben een wetenschappelijke basis! Omdat ik zelf chemicus ben, weet ik bijvoorbeeld wat er in die wetenschappelijke wereld speelt. Je moet de wetenschap boeiend maken en begrijpelijk voor iedereen. Tegenwoordig zien we zo veel platte, dode journalistiek”.

Hanny heeft zelf ook nog twee duidelijke adviezen: “Ten eerste: begin op tijd met schrijven! Als je echt carrière wil maken in de wetenschapsjournalistiek kun je niet vroeg genoeg beginnen. En ten tweede: specialiseren kan ook nooit kwaad. Door jezelf te specialiseren in één, twee onderwerpen weten redacties ook wie ze moeten bereiken voor bepaalde onderwerpen. Dan zet je jezelf in de spotlight.”