SPAT interviewt

Van academicus naar journalist: Warna Oosterbaan

Hoe kan een academicus zich het beste voorbereiden op de journalistieke praktijk? En is een academische opleiding een voordeel of juist niet? Wetenschapsjournalist Warna Oosterbaan stelt dat een academische opleiding zeker voordelen heeft: “Journalistieke praktijken zijn te leren. Diepgaande kennis brengt interessante en prikkelende dingen!”

“Een academicus die zich wil voorbereiden op een journalistieke carrière, moet een specialisme ontwikkelen om mee naar een redactie te stappen. Je moet actuele onderwerpen oppikken en kritisch zijn. Met je interessante ontdekkingen ga je naar de redactie van een krant, tijdschrift of website. De meeste redacties zijn geïnteresseerd in onverwachte geluiden of ideeën van buitenaf. En als ze er niets in zien, dan moet je vragen ‘waarom niet?’ en ‘wanneer wel?’.”

“In de journalistieke praktijk is een academische opleiding een voordeel. Het is geen noodzaak, want ook met talent kun je een goede journalist worden. Mijn ervaring is wel dat kennis belangrijk is, en daar komt dus het voordeel van een academische studie bij kijken. Je hoeft niet alles te begrijpen, maar je moet wel een poging kunnen doen. Een stuk schrijven of iemand interviewen, kun je bijna iedereen leren. Maar waar het om gaat, is dat je met iets nieuws komt. Daarvoor is grondige kennis belangrijk.”

“Toen ik mijn eerste stuk bij de krant inleverde, was ik begonnen met de geschiedenis schetsen. Maar in de journalistiek begin je altijd met het nieuws! Ik schaamde me diep, terwijl het helemaal niet erg is natuurlijk. Er worden namelijk wel forsere ingrepen gedaan in stukken dan deze ‘fout’ aanpassen. Ik had het gevoel dat ik als academicus door de mand was gevallen. Als academicus kan zoiets gebeuren, maar deze journalistieke praktijken beheers je al snel. Journalistiek is te leren, maar een kritische instelling en kennis kosten meer tijd.”