SPAT merkt op

Dit was de week: opmerkelijke verbanden, blauwe honden en expeditie ‘Witte Huis’

Het nieuws van deze week was naar mijn inziens vooral opmerkelijk te noemen. Opmerkelijke verbanden, een opmerkelijke kleur voor de honden, een groep amateurs die in een week een parcours van 150.000 dominostenen maakt, een boze man die over de A4 loopt, een Canadese die de diamanten verlovingsring terugvindt in de oogst van wortelen, een ernstig tekort aan ninja’s in Japan en president Trump die zijn zoveelste medewerker ontslaat. Hoewel dat laatste nieuwtje wellicht niet zo opmerkelijk is als je zou denken.

Opmerkelijke relatie tussen aanslagen

Een bestelbus, een Islamitische naam en een zieke geest: dat is anno 2017 alles wat nodig is om een aanslag te plegen onder naam van IS. Nadat donderdag bekend werd dat er een aanslag was gepleegd in Barcelona, was er enige tijd onduidelijkheid over het aantal doden, het aantal daders, het aantal gewonden en het aantal plaatsen waar de aanslag was gepleegd. Kortom, er was eigenlijk niks definitiefs bekend over de aanslag, maar om toch het nieuws te ‘vullen’ werden er met de snelheid van een knipperend oog al verbanden gelegd met eerdere aanslagen. Dát was wat ik opmerkelijk vond aan het nieuws van deze week.

Voordat bekend was dat de daders – helaas – inderdaad uit naam van IS de verschrikkelijke aanslag in Barcelona hebben gepleegd, werd de aanslag al bestempeld als een aanslag in naam van IS. Concrete aanwijzingen waren daar echter niet voor. Parijs, Manchester, Nice, Brussel, Berlijn en nu dan Barcelona kregen een zichtbare, subjectieve, relatie in het nieuws. Ik verbaas mij erover hoe snel die verbanden worden gelegd slechts door de Islamitische naam van de dader. Dat was namelijk het enige dat bekend was op dat moment, met het bewijs van de bestelbus en de laffe daad op zich.

Hoe we zo’n laffe daad in de toekomst kunnen voorkomen? Betonblokken, paaltjes of bloempotten. Amsterdam peinst er echter niet over. Winkeliers vragen de burgemeester wederom om maatregelen, maar Van der Laan meent dat een aanslag toch niet kan worden uitgesloten. Enerzijds lijkt deze reden mij valide, want bij welke straten neem je dan wel maatregelen en bij welke niet? Dat onderscheid zou aan een zijde draadje komen te hangen. Anderzijds lijkt mij dat de burgemeester de bezorgde winkeliers enigszins tegemoet kan komen en mocht er zich binnenkort een aanslag voordoen in de hoofdstad van ons land krijgt Van der Laan wellicht spijt. Maar dat is slechts speculeren.

Vervuilde meren en blauwe honden

Speculeren over waar de blauwe vacht van honden in India vandaan kwam, was niet nodig. Uit vervuilde meren komt namelijk giftig schuim dat de straten wit bedekt. Chemicaliën in het nabijgelegen meer, door fabrieken erin gegooid, in combinatie met de hevige regenval van de afgelopen weken resulteerde in een chemische reactie met als gevolg giftig schuim. Dit chemisch goedje zorgt niet alleen voor vervuilde straten en gezondheidsproblemen voor de bevolking, maar ook voor blauwe honden. De vacht van de straathonden verkleurt naar blauw, wat weer slecht is voor de gezondheid van deze honden.

Expeditie ‘Witte Huis’

President Trump ontslaat de zoveelste medewerker uit het Witte Huis. Het gaat om Steve Bannon, de voormalig adviseur van de president. Bannon is zeker niet de eerste medewerker die het Witte Huis verlaat. Daarom volgt hieronder een overzicht van de mensen die al zijn weggegaan (ontslagen en ontslag genomen):

  • Anthony Scaramucci, communicatiedirecteur
  • James Comey, directeur FBI
  • Michael Flynn, Nationale Veiligheidsadviseur
  • Mike Dubke, communicatiedirecteur
  • Reince Priebus, stafchef
  • Sally Yates, waarnemend minister van Justitie
  • Sean Spicer, woordvoerder
  • Walter Shaub, hoofd van het bureau voor overheidsethiek

Ik kijk nu al uit naar het nieuws van volgende week, want zoals Erik Mouthaan zegt in zijn wekelijkse Trump updates: “Welkom bij expeditie Witte Huis. Wie wordt er dit keer weggestuurd?” Dit lijstje is daarom nog lang niet op zijn einde.