Dit Was De Week

Dit was de week: Je suis toch niet helemaal Charlie

Films en series downloaden wordt binnenkort in Nederland écht beboet. Althans, als het aan Dutch Film Works ligt. Wie vanaf dit najaar nog content downloadt van DFW, kan een fikse boete verwachten. Via een rechtszaak wil het bedrijf adresgegevens van IP-adressen afdwingen bij internetaanbieders om zo grijpgraag internettuig mores te leren. Wil je dus The Expendables, Top Gear of Planet Earth nog even kijken? Wees er dan snel bij, want na de zomervakantie gaat DFW op jacht.

Wat we in elk geval niet hoeven te downloaden, is de meest controversiële docu van het jaar die Nederland nooit zag: Jesse. Jesse Klaver, de Nederlandse Barack Obama, zou namelijk propaganda air-time krijgen op NPO2. De film is gemaakt door Joey Boink, die op de loonlijst van GroenLinks staat én bevriend is met Klaver. En dus was er OPHEF! Vanochtend werd bekend dat BNNVARA, sinds deze week de jóngste omroep van Nederland,  toch afziet van het uitzenden van de docu.

Maar wat mij deze week het meest opviel, was de commotie rondom een spotprent van het Franse weekblad Charlie Hebdo. ‘Je suis Charlie’. Het is het bekendste korte zinnetje uit 2015. In januari van dat jaar werd Europa opgeschrikt door een regelrechte aanval op de vrijheid van meningsuiting. Twee gewapende moslimextremisten bestormden de redactie van Charlie Hebdo en richtten een bloedbad aan. Twaalf mensen kwamen om het leven, onder wie acht redacteuren en tekenaars.

En waarom? Het blad had de profeet Mohammed afgebeeld en dreef de spot met de islam. Dat is overigens de kern van wat cartoonisten doen: de spot drijven met controversiële onderwerpen, geen blad voor de mond nemen, pal staan voor de vrijheid van meningsuiting. Na de aanslag leek Europa één verenigd volk. In alle grote steden werden protestmarsen tegen de terroristen georganiseerd: JE SUIS CHARLIE. Wij met z’n allen tégen extremisme.

Nu, anno 2017, zijn velen van ons dat blijkbaar alweer vergeten. Waar bijna iedereen de pen zou neerleggen, ging Charlie Hebdo na de slachtpartij stug door. De redacteuren lieten zich niet door machinegeweren de mond snoeren en bleven spotprenten publiceren. Zo ook deze week, naar aanleiding van de aanslag in Barcelona. Een aanslag gepleegd uit naam van weer dezelfde godsdienst.

Charlie Hebdo kwam met deze spotprent. Een busje, dodelijke slachtoffers en de tekst “Islam, religie van de vrede”. Prominente Franse mediafiguren, waaronder oud-minister Stéphane Le Foll vonden dit echt niet kunnen: “Dit soort associaties zijn erg gevaarlijk. Zeggen dat de islam een religie is van vrede en in feite beweren dat het een religie van de dood is, is uiterst gevaarlijk”.

Maar zulke uitspraken, die zijn pas gevaarlijk. Je kan niet satirici afschilderen als ‘gevaarlijk’ en dus bijdragen aan een sfeer waarin demonisering ervoor zorgt dat de cartoonisten niet meer veilig over straat kunnen, en vervolgens ‘Je Suis Charlie’ roepen als hun hersenen er met Kalasjnikovs uitgeschoten worden door zij met wie de spot werd gedreven. Wat een laffe herder ben je dan. ‘Je Suis Charlie’ toen, is ‘Je Suis Charlie’ nu.

Je bent Charlie, of je bent het niet. Maar wees dan ook consequent potverdeurrrie. Als je echt zo`n natte waslap bent dat je vindt dat dergelijke spotprenten niet kunnen, had dan destijds gezegd ‘Je Suis Terrorist’. De vrijheid om binnen onze eigen grondwetten cartoons te maken is juist waarom we tweeënhalf jaar geleden met z’n allen ‘Je Suis Charlie’ zeiden. Laten we dat vooral blijven doen.

Was er ook nog leuk nieuws deze week? JA! De Nederlandse hockeydames zijn voor de negende keer Europees Kampioen geworden. Met 3-0 werden de Belgen verslagen. Toegegeven, ik heb er geen minuut van gezien. Wel hoop ik met heel mijn hart dat het Nederlands Elftal (de mannen) komende weken wint van Frankrijk en Bulgarije. If so, dan kunnen we namelijk nog naar het WK en dus kan ik héél misschien volgend jaar m’n oranje pakkie weer uit de kast halen. Bondscoach Advocaat riep deze week Robin van Persie weer op. Maar wat denk je? De beste man raakte gisteren geblesseerd en kan misschien toch niet meedoen. Helpen jullie mee duimen voor The Flying Dutchman? Je Suis Van Persie!

In de rubriek Dit Was De Week blikt deze zomer elke zondag een SPAT-redacteur terug op opvallende nieuwsberichten uit de afgelopen week. Waar praatte Nederland over bij de koffieautomaat óf juist niet? Wat was er bizar, geestig en opmerkelijk? Wat mag je écht niet gemist hebben? Kortom: een hapklare terugblik op opmerkelijk nieuws met een tintje opinie.