SPAT vindt

Bakkers klaar? Bakken maar!

Omroep Max, de omroep die speciaal voor de 50-plussers in ons land in het leven is geroepen, heeft mij drie jaar geleden omvergeblazen met een waanzinnig kijkcijferkanon: Heel Holland Bakt. Zoals de een gelukkig wordt van het intromuziekje van Game of Thrones, word ik dat van het – naar mijn mening – beste wekelijkse uurtje zendtijd van de Nederlandse televisie van het moment. Naast mij keken nog ruim 2,7 miljoen andere fans afgelopen zondag naar de eerste aflevering van het 5e seizoen van het heerlijke bakprogramma.

Aan deze jaarlijkse zoektocht naar de meest getalenteerde thuisbakker van Nederland, doen naast een aantal overenthousiaste huismoeders uit verschillende leeftijdscategorieën, ook genoeg mannen mee. Doordeweeks bankier, dierenarts of meester, in het weekend staan de 10 kandidaten te zweten achter hun persoonlijke kookeiland. De studio, bestaande uit een grote witte tent op een afgelegen landgoed, is volledig ingericht met kookgerei en werkbanken in vrolijke pasteltinten. Over het beeld lijkt een soort filter te zitten, waardoor al deze pasteltinten nog nét iets zoeter en kleurrijker uit de verf komen op je beeldscherm. Heerlijk om naar te kijken op je brakke zondagavond.

Elke afleveringen geeft de jury, bestaande uit culinair publicist Janny en meester patissier Robèrt, de amateurbakkers aan de hand van een thema drie opdrachten: de signatuuropdracht, de technische opdracht en het spektakelstuk. Alleen al door te kijken naar de verschillende baksels springt het glazuur spontaan van je tanden. De eerste en de derde opdracht zijn bij de bakkers al bekend, waardoor er thuis al flink geoefend kan worden. Bij de technische opdracht blijft het recept echter tot in de studio geheim. Omdat er een aantal stappen worden weggelaten in het uitgedeelde recept (om daarmee de gevraagde bakkennis te toetsen), is er altijd wel iemand bij wie alles in de soep loopt: gouden televisie. Als ik het brein achter LuckyTV was, had ik het wel geweten.

Heel Holland Bakt laat je even alle ellende om je heen vergeten. Gut, wat voel je mee met de misère rondom een taart die volledig inzakt, een versierinkje dat omvalt of een brood dat vrijwel plat blijft nadat het al een uur aan het rijzen is geweest. Het accent van Robèrt, het achtergrondcommentaar van presentator André van Duin en het karakteristieke “Bakkers klaar? Bakken maar!”, Nederlands beste bakprogramma laat je op je zondagavond net zo zen voelen als na een uurtje yoga.
Heel Holland Bakt: elke zondagavond om 21.00u op NPO 1.