De toekomst van het OV is hier
SPAT checkt

De toekomst van het OV is hier

In zeven minuten van Amsterdam naar Rotterdam, of een rondje Nederland in nog geen uur. Met de trein is dit onmogelijk en ook gaat het je zelfs met de auto van Max Verstappen niet lukken. Maar met de Hyperloop One moet dit binnen een paar jaar wel te doen zijn. Delftse studenten zijn hard bezig om het idee van Tesla-oprichter en alleskunner Elon Musk waar te maken. De vraag is alleen of dit echt het vervoersmiddel van de toekomst wordt.

De Hyperloop is een lange buis met daarin capsules die personen met ruim 1000 km/uur moeten vervoeren. Het concept is door de Zuid-Afrikaanse Elon Musk ontwikkeld. Musk, onder meer bekend als de oprichter van PayPal, SpaceX en Tesla, had alleen te weinig tijd om dit, naar eigen zeggen, geniale idee verder uit te werken. Om die reden publiceerde hij in 2012 een paper met een opzet om het nieuwe vervoersmiddel verder te ontwikkelen.

De afgelopen jaren is er vrijwel niks veranderd op het gebied van vervoer. We vliegen al een eeuw rond in vliegtuigen, rijden nog langer rond in auto’s en nemen al ruim 150 jaar de trein. Waar Musk de autowereld al deels op zijn kop zette door met Tesla enkel volledig elektrische auto’s te bouwen, probeert hij dat nu dus met de Hyperloop.

De Hyperloop moet dus op korte termijn het vliegtuig en de trein vervangen. Treinen en zelfs vliegtuigen kunnen niet concurreren met de snelheid van de Hyperloop. Toch lijkt het nog niet heel aannemelijk dat wij binnenkort in capsules door Nederland razen. Het enige Europese bedrijf dat zich bezig houdt met de Hyperloop is Hardt Global Mobility die de Hyperloop Pod Competition won. Dit bedrijf bestaat uit Delftse studenten en zijn dagelijks bezig om de Hyperloop verder te ontwikkelen en verwachten binnen vier jaar de eerste verbinding tussen twee steden aan te leggen.

Meerdere bedrijven over de wereld hebben dus interesse en zijn al begonnen met het uitwerken van ideeën en soms zelfs al met het uitvoeren van tests. Toch ging het volgens Musk niet snel genoeg, want hij besloot vorige maand zelf de mouwen op te stropen en met zijn The Boring Company het heft weer in eigen handen te nemen. Of hij de andere ontwikkelingen te langzaam vond gaan, zei hij niet expliciet, maar hij verbrak wel meteen de snelheidsrecords van eerdere tests, zo liet hij op Instagram zien.

Nieuwe ideeën op het gebied van vervoer zijn uniek en lijken soms meer futuristisch dan realiteit, toch is dit futuristische idee bijna realiteit. De Hyperloop heeft zeker potentie en het is zoals het er nu naar uitziet slechts een kwestie van jaren tot ook Nederland een eigen (test)baan heeft.