SPAT erop uit

Kunst onder de vallende sterren bij Groninger Museumnacht

Begin september vond de Groninger Museumnacht plaats. Het was het eerste jaar dat de studentenstad een Museumnacht kende en het bleek achteraf een groot succes. Alle 2500 kaarten waren uitverkocht en de bezoekersaantallen logen er ook niet om: samen met het aantal beschikbare kaarten trok de avond bijna 3100 bezoekers. SPAT ging voor je op bezoek bij de Groninger Museumnacht. Wat maakt de Museumnacht zo bijzonder?

Kunst onder de vallende sterren bij Groninger Museumnacht     Kunst onder de vallende sterren bij Groninger Museumnacht     Kunst onder de vallende sterren bij Groninger Museumnacht

In andere steden bleek de Museumnacht al een groot succes: in Amsterdam wordt de nacht bijvoorbeeld al sinds 2000 georganiseerd, waarbij meer dan 30.000 mensen in de avonduren de musea aandoen. Hierdoor besloot ook Groningen ’s nachts de deuren van de musea open te gooien. Omdat het de eerste Museumnacht van Groningen was, is besloten de opzet bewust klein te houden.

Ondanks deze kleine opzet was er wel genoeg te doen. Zo kon je vijf musea bezoeken waarin verschillende evenementen waren: Batman liep rond in het stripmuseum, in het scheepsvaartmuseum kreeg je rondleidingen en het Groninger Museum spande de kroon met onder andere optredens van de stad-Groninger band Orange Skyline, de Duitse zangeres Nina Hagen, een silent disco en overheerlijke cocktails.

Dit maakte de Museumnacht niet alleen aantrekkelijk voor liefhebbers van musea, maar ook veel jongere mensen. Bijzonder hierin was het aantal buitenlandse studenten dat de Museumnacht bezocht. In het Stripmuseum bijvoorbeeld, was een groep buitenlandse studenten onder de indruk van enkele bekende Nederlandse stripfiguren, zoals Jan, Jans en De Kinderen.

Volgend jaar zijn er plannen voor het uitbreiden van de Museumnacht. Dat is maar goed ook! Afgelopen editie was zeer succesvol, maar ook heel erg druk. De drukte maakte dat het soms dringen was, vooral in het krap opgezette Scheepsvaartmuseum en dat er niet veel ruimte was om rustig te genieten van de kunst. Maar aan de andere kant, hebben we wel heel erg genoten van de sfeer: de drukte op straat, in combinatie met achtergrondmuziek van een draaiorgel en behaaglijke warmte in de musea, maakte het een perfecte avondbesteding. Kunst in de nacht is toch nét iets indrukwekkender dan kunst overdag.

Desalniettemin is de Museumnacht een ervaring op zich. Iedereen die nieuwsgierig is naar het bekijken van musea in een nachtscène: het geeft een heel andere beleving. Hoewel dit niet direct gerelateerd is aan de kunst zelf, is de Museumnacht wel echt een event dat voor iedereen toegankelijk en leuk is: dat is al een kunst op zich.