SPAT merkt op

Het nieuws van afgelopen week: ontslagen, photofails en politieke documentaires

Deze week in SPAT merkt op: de Garschagen affaire, de nek van hoofdrolspeelster in Tomb raider uitvergroot en Geert versus Jesse.

De Garschagen affaire

“NRC-correspondent Oscar Garschagen verlaat krant na journalistieke fouten” kopte het Handelsblad afgelopen woensdag op eigen site. Garschagen zou na tien jaar correspondentschap in China zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige journalistieke fouten. De affaire begon allemaal toen assistent Zhang Chaoqun hem in een blog beschuldigde van het verzinnen van citaten, namen en plaatsen. De NRC startte vervolgens een intern onderzoek, waar om bewijsstukken werd gevraagd om zijn artikelen te rechtvaardigen. Hij kon daar helaas niet genoeg in betekenen en werd ontslagen.

Oscar kampte al een tijd met een burn-out en depressie. Daarbij stel ik mij de vraag: had de hoofdredacteur niet eerder kunnen ingrijpen? Waarom heeft de hoofdredacteur dat niet gezien? Nu wordt de schuld op Garschagen geschoven, zodat de NRC buiten schot blijft. Echter, de NRC blijft nog altijd de opdrachtgever van Garschagen en het is de taak van een hoofdredacteur om feiten van redacteuren na te lopen. Ook de NRC is in deze affaire dus niet zorgvuldig genoeg geweest.

Tomb raider

Fans van de beroemde film Tomb Raider opgelet: volgend jaar verschijnt er een reboot van Tomb Raider. Hoofdrolspeelster Alicia Vikander is plaatsvervanger van Angelina Jolie op het witte doek. De Zweedse actrice speelde eerder in The Danish Girl en Ex Machina en krijgt nu de zware taak om in de voetsporen van Jolie te treden. “De nieuwe film is geen vervolg op de eerdere delen, maar een nieuw begin,” meldt Tweakers. “Het is een zogenaamde origins-film, die moet laten zien hoe Lara Croft de avontuurlijke dame is geworden die we allemaal kennen. De nieuwe film is gebaseerd op de Tomb Raider-game uit 2013.”

Maart 2018 verschijnt de nieuwe film. Opvallend feitje: er bestaan twijfels over of de nek van Alicia op de filmposter is gephotoshopt. Deze is namelijk extreem lang.

Geert versus Jesse

Een week zonder nieuws over Geert Wilders is een week niet geleefd. De politicus weet namelijk al jaren de aandacht van journalisten erbij te houden door controversiële uitspraken. Geert heeft het alleen niet zo met de journalisten van eigen bodem. Volgens hem zijn ze te vooringenomen en stellen ze te kritische vragen. Er is nu een documentaire van onze eigen Geert gemaakt zonder credits aan onze eigen Nederlandse journalisten. Amerikaanse regisseur Stephen Morse volgt namelijk de leider van de PVV in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

Op 11 oktober zendt de NTR de documentaire uit. Het is naar mijn mening erg controversieel om deze documentaire wél uit te zenden op de publieke omroep, terwijl er een aantal weken geleden ophef ontstond over het uitzenden van de documentaire Jesse door BNNVARA. Het maakt, naar mijn mening, niet uit of de maker wellicht subjectief is. Zolang zij transparant zijn, is de ambitie naar objectiviteit geslaagd vind ik. Ook mag volgens mij een omroep best wat kleur laten zien. Groen of blauw, de documentaires ga ik in ieder geval kijken.