SPAT merkt op

Het spookt in de wereld: stormen, aanslagen en driftige peuters

Afgelopen week spookte het weer flink op de wereld. Na de allesverwoestende orkanen in het Caribisch gebied, veranderde Sint-Maarten in een ‘paradijs voor plunderaars‘. De situatie op het eiland schijnt al jarenlang frustratie op te leveren bij de arbeidersgroepen en nu zien veel mensen de kans om deze bedrijven terug te pakken”, aldus bewoner Miguel Elduné. Op dit moment wordt er veel gedaan om de eilanden te helpen. Op de landelijke actiedag Nederland helpt Sint-Maarten werd bijvoorbeeld ruim 13 miljoen (!!!) opgehaald.

In Nederland zelf spookte het ook: afgelopen woensdag trok een zware storm over het land. Het gevolg: vier gewonden, veel overlast en SPAT-redacteur Sanne die in Utrecht vast kwam te zitten omdat er amper treinen naar Groningen reden.

Tegenwoordig lijken de stormen in Nederland hand in hand te gaan met het herfstseizoen. Hoe kan dat? “De grote temperatuurverschillen in de herfstperiode zorgen ervoor dat lagedrukgebieden krachtiger worden, wind waait van een lagedrukgebied naar een hogedrukgebied. Omdat lagedrukgebieden groter worden dan hogedrukgebieden, krijg je hardere wind,” aldus RTL-weervrouw Nicolien Kroon, die kans zag om het nieuws van deze week om te zetten in een leerzame les voor de Nederlandse bevolking. Waarvoor lof!

Hoewel het lijkt alsof de natuur zich volledig tegen de mens keert, is het ook vooral de mens zelf die zich tegen de mens keert. De hele crisis met Noord-Korea, bijvoorbeeld, bereikte afgelopen week weer een hoogtepunt. Kim-Jung un, de leider van Noord-Korea, beloofde zijn volk “te streven naar een militair evenwicht met de Verenigde Staten”. Afgelopen vrijdag vond er ook wederom een raketproef plaats: de ballistische raket vloog over Japan en kwam neer in de Grote Oceaan.

Het lijkt een oeverloze situatie, maar toch meent Korea-deskundige Koen de Ceuster dat we het beste naar Noord-Korea kunnen luisteren. Hoewel Noord-Korea door veel landen gezien wordt als een driftige peuter die in toom gehouden moet worden, wil Noord-Korea volgens Ceuster juist serieus genomen worden. Moeten we Noord-Korea serieus gaan nemen?

Ook werd de wereld weer opgeschrokken door een aanslag in de Londense metro. Een witte emmer, opgeborgen in een tas, zou een explosie hebben veroorzaakt. De emmer, waarin een geïmproviseerde bom zat, zou gevuld zijn met een brandbare vloeistof. Als reactie op de aanslag is het dreigingsniveau in Londen opgeschaald naar het hoogste niveau, wat betekent dat ‘er een nieuwe aanval wordt verwacht’.

Wonder boven wonder vielen er geen doden, hoewel er 29 gewonden te betreuren waren. Dit is natuurlijk nog steeds heel erg, maar ik was vooral opgelucht. De aanslag vond plaats tijdens de ochtendspits in een drukke metro. Het had veel erger af kunnen lopen.

Het negatieve nieuws lijkt het positieve nieuws deze week een beetje te overschaduwen, maar er was wel degelijk leuk nieuws!  Zo kwam de nieuwe iPhone X uit, brengt supermarktketen Aldi een adventskalender uit, gevuld met wijn. En een huwelijksaanzoek viel in het water – letterlijk. De man uit Kansas vroeg zijn vriendin op een brug ten huwelijk, waarna hij de ring in het water liet vallen. Het filmpje ging viral op Facebook. Ook Foo Fighters-frontman Dave Grohl ging viral met een filmpje waarop hij wordt afgewezen voor een Foo Fighters coverband. En ten slotte, naast al het gespook in de wereld, spookt het ook flink in de bioscopen met de nieuwe versie van IT. Heb jij hem al gezien?