SPAT checkt

Welk belangrijk voetbaltoernooi we in alle voetbaldrukte misschien vergeten: de Robocup

Bondscoach Dick Advocaat en zijn elf mannen zijn nog druk in de weer met het proberen te bemachtigen van een plek op de wereldkampioenschappen van volgend jaar. Gaat het ze lukken? In augustus hebben de Oranje Leeuwinnen al voor een mooi spektakel gezorgd: ze wonnen de Europese kampioenschappen. Maar dit is niet alles, eind juli heeft er in Japan nog een belangrijk voetbaltoernooi plaatsgevonden: de Robocup. Wat maakt dit toernooi anders dan de andere voetbaltoernooien?

De Robocup is een voetbaltoernooi, waarbij de teams niet bestaan uit menselijke spelers, maar uit robots. De verschillende teams worden jaarlijks klaargestoomd om de beste te zijn op dit toernooi. Welk team wint? Dat hangt af van de mate waarin een team de slimste software, de beste camera’s en de meest wendbare wielen weet in te zetten. De Robocup is dan ook hét evenement op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Het doel van dit toernooi is dat specialisten over de hele wereld gestimuleerd worden om de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie tot een hoger niveau te tillen. Dit moet er uiteindelijk tot leiden dat we apparaten in onze samenleving kunnen integreren die het dagelijks leven net wat makkelijker maken.

De eerste stappen zijn al gezet op het gebied van kunstmatige intelligentie. Denk aan drones die mooie beelden kunnen maken, maar ook als pakketleverancier kunnen dienen of noodzakelijke middelen naar rampgebieden kunnen overbrengen. Ook worden huishoudelijke apparaten steeds ‘slimmer’, waardoor ze met elkaar kunnen communiceren en zelfstandig adequate handelingen voor ons kunnen uitvoeren.

Gevaren van kunstmatige intelligentie

Ondanks deze positieve impact van kunstmatig intelligente apparaten op ons dagelijkse leven, wordt er toch ook steeds vaker op de gevaren van deze steeds verder gaande ontwikkeling van kunstmatige intelligentie gewezen. We moeten voorkomen dat we iets aan het creëren zijn dat de macht over ons kan krijgen. Enkele spellen hebben al laten zien dat kunstmatig intelligente apparaten van de menselijke kampioen van dat spel kunnen winnen. In een spel heeft dit verder geen grote gevolgen, maar stel dat dit in werkelijkheid ook plaatsvindt, dan zijn we misschien toch wel de dupe van datgene dat we zelf gecreëerd hebben. Een noodknop is daarom van groot belang.

De Robocup laat specialisten over de hele wereld experimenteren met kunstmatige intelligentie met als doel om tot apparaten te komen die ons kunnen bijstaan in ons dagelijks leven door bijvoorbeeld bepaalde handelingen van ons zelfstandig uit te voeren. De focus ligt dus op de positieve impact die kunstmatige intelligente apparaten kunnen hebben, maar toch moet ook hier gewaakt worden voor de creatie van iets dat slimmer dan onszelf kan worden.

Waarom voetbal?

Het voetbaltoernooi met robots als spelers lijkt op het eerste gezicht een speels toernooi. Maar de achterliggende gedachte van de Robocup is allesbehalve speels. De Robocup is een middel om serieus met kunstmatige intelligentie aan de slag te gaan en de ontwikkeling ervan verder te helpen. Waarom voetbal is uitgezocht voor de uitwerking van dit doel is simpel. Voetbal is een dynamisch spel waarbij verschillende spelers samenwerken om tot hetzelfde doel te komen: winnen. Dit is dus uitermate geschikt om te testen hoever kunstmatige intelligentie is op het gebied van zelfstandig en doelgericht handelen.

Kunstmatige intelligentie is daarnaast niet iets wat iedereen dagelijks bezighoudt. Met de Robocup wordt geprobeerd om hier verandering in te brengen. Door kunstmatige intelligentie te integreren in het populaire spel van voetval wordt geprobeerd om meer publiek te bereiken. Of dit gebeurt, is de vraag.

Het is misschien wel een goed idee om de Robocup maar eens te gaan volgen. De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan steeds verder en het kan daarom geen kwaad om van de meest recente ontwikkelingen op de hoogte te zijn. Zo kunnen we met z’n allen deze nuttige, maar toch ook gevaarlijke ontwikkeling in goede banen leiden.