SPAT checkt

Waarom iedereen dit jaar FIFA 18 toch weer koopt

De pakketbezorgers zullen aankomende donderdag warmer ontvangen worden dan anders en ook de game- en speelgoedwinkels kunnen na schooltijd op een stormloop rekenen. FIFA brengt mannelijk Nederland elk jaar eind september nog altijd in vervoering. Maar waarom zoveel enthousiasme voor een game die steeds zoveel lijkt op zijn voorgangers?

Samen met het enthousiasme, komt namelijk ook elk jaar de teleurstelling dat EA Sports, de uitgever van onder andere FIFA, niet genoeg heeft veranderd ten opzichte van de game van het jaar daarvoor. Elk jaar worden de spelersdetails natuurlijk net iets mooier, zijn de beweging nog net iets levensechter en zitten er nieuwe vormen van juichen in het spel. Maar echt grote veranderingen blijven jaar na jaar uit. Waar games zoals GTA, Call of Duty en zelfs Mario Kart met elke nieuwe release een geheel vernieuwd spel neerzetten, blijft FIFA al decennia lang uit hetzelfde vaatje putten. Maar wel met succes, want de laatste FIFA ging bijna 15 miljoen keer over de toonbank.

FIFA 17 is zó 2017

EA Sports kent een aantal trucjes om al die fans deze week weer bijna 70 euro neer te laten leggen. Zo stopt het meteen na uitgave van de nieuwste game met ondersteuning voor de oudere games. FIFA 17 ziet er nog super uit en doet het nog uitstekend, maar toch is het een jaar na uitgave al erg verouderd. Ook kennen de speltypes Ultimate Team en ‘Carrière’ maar weinig aanpassingen de laatste jaren. In essentie zijn ze namelijk nog bijna helemaal hetzelfde als begin dit decennium. Maar waarom dan toch die nieuwe FIFA? Het is heel simpel: je speelt met verouderde selecties en clubs. Wie wilt er nou spelen met de Braziliaanse Neymar bij Barcelona of met een selectie van Ajax waarin Klaas-Jan Huntelaar mist?

En om de echte fans toch nog een beetje te vriend te houden, zitten ze echt niet stil bij de ontwikkeling van FIFA. Dit jaar kent namelijk het populaire speltype ‘The Journey’ een uitbreiding, zijn de ‘Icons’ ook op de Playstation en Nintendo Switch beschikbaar en is er veel aandacht voor de verschillende speelstijlen per team.

Heel erg zal de nieuwe FIFA 18 niet verschillen van zijn voorganger, maar dat hoeft ook niet. Want ja, ook bij mij valt hij donderdag traditiegetrouw gewoon weer op de mat en ben ik weer een jaar van de straat.