SPAT checkt

De beste slimme speakers op een rijtje

Een fout in de nieuwe Google Home Mini zorgde er twee weken geleden voor dat de slimme kleine speaker altijd met de gebruiker mee kon luisteren. Dit gaat tegen de standaardwetten van het apparaat in. Hij zou het namelijk alleen moeten doen met de woorden ‘Hey Google’. Toch doet deze privacygevoelige bug niks af aan de populariteit van de nieuwe gadget, die begin deze maand werd gepresenteerd. SPAT checkt of het de moeite waard is om de Google Home of de soortgelijke ‘slimme luidspreker’ Echo van Amazone in huis te halen en welke van deze twee precies het beste is.

Drie grote spelers

Een slimme luidspreker maakt het mogelijk om opdrachten uit te voeren of vragen te beantwoorden door middel van stemcommando’s. De stemcommando’s worden herkend en beantwoord door artificial intelligence, waardoor in de loop der tijd de apparaten steeds slimmer moeten worden. Je kunt met de luidspreker op dit moment al bestellingen bij webshops plaatsen, een update van het nieuws ontvangen of de kortste route naar je oma uitstippelen. Dit kan natuurlijk ook al met je telefoon, maar via je stem met een paar woorden aangeven wat je wil, is vele malen makkelijker.

Op dit moment zijn er drie grote spelers in de snel groeiende markt voor slimme assistenten. De bekendste daarvan staat op elke iPhone, namelijk Siri. Een van de voordelen van Siri is dat hij ook beschikbaar is in het Nederlands en al een aantal jaar flink heeft kunnen oefenen met allerlei verschillende vragen en situaties van gebruikers. De spraakassistent van Apple is erg toegankelijk, maar het is niet te vergelijken met de producten die onder andere Google en Amazone op de markt hebben gebracht.

Deze twee techgiganten hebben namelijk een fysieke spraakassistent in hun catalogus. Google heeft de Google Home met de Google Assistent en Amazone heeft de Echo met de spraakassistent Alexa. De Google Home en Echo zijn kleine twee ronde buizen, nog het meest te vergelijken met een vaas, in zwart of wit die je rechtop ergens in de woonkamer neer kan zetten. Beide apparaten zijn via een omweg wel in Nederland te verkrijgen, maar officiële verkooppunten kennen de speakers nog niet. Wil je er toch eentje aanschaffen kun je iemand vragen hem uit het buitenland mee te nemen of hem (tweedehands) aan te schaffen op sites zoals eBay.

Minieme verschillen

Mocht je graag zo’n gadget in huis halen, dan is het goed om te weten wat de verschillen en overeenkomsten zijn. Een overeenkomst is de prijs, die zal (afhankelijk van de invoerkosten) ongeveer rond de 150 euro liggen. Als je het mij vraagt, een prima prijs voor zulk speelgoed. Een groot voordeel voor Google is dat de meeste smartphonegebruikers in het bezit van Android zijn en Google-apps gebruiken. Google Assistent is in al deze telefoons en apps naadloos geïntegreerd en dit werkt dan ook zonder veel moeilijkheden. Je kunt namelijk je hele agenda via de Google Assistent beheren, je Google-mail ophalen of even makkelijk wat YouTube-video’s ophalen. Daarnaast geeft Google, in tegenstelling tot de Echo, je dagelijks een gepersonaliseerde briefing van je agenda en het nieuws.

Op andere vlakken verschillen de Echo en Home niet zoveel. Zo kunnen ze beide verschillende stemmen herkennen en zijn ze in de kern even goed in het beantwoorden van vragen en opdrachten.

Toch maakt dit alles de Google Home en de nieuwe gepresenteerde Google Home Mini veel toegankelijker dan de Echo van Amazone. Ook qua functionaliteiten staat de Google Home nog voor. Dus afluisterapparaat of niet, de Google Home is vooralsnog de beste optie voor een slimme speaker. Het apparaat kan nog veel beter, maar kan zeker al van toegevoegde waarde zijn in het huishouden.