SPAT erop uit

5 redenen waarom je Palestina moet bezoeken

Palestina, dat is toch waar al die zelfmoordterroristen vandaan komen? Die plek waar mensen in kampen zitten en niks anders doen dan stenen gooien en klagen? Als je zoiets denkt, zit je er ver naast. Echter, ook als je een genuanceerder beeld hebt, zal dat niet overeenkomen met de werkelijkheid!

Israël bezet al decennialang Palestijnse gebieden als de West Bank en Gaza. Het Arabisch-Israëlisch conflict geniet veel internationale aandacht, maar lijkt voorlopig nog niet opgelost te worden. Toen ik de West Bank voor het eerst bezocht, ondervond ik dat mijn beeld van het gebied niet klopte. Ik werd overweldigd door de warme cultuur en vind dat ook jij kennis moet maken met het diverse en prachtige Palestina. En wel hierom:

1. De bezetting ervaren

Natuurlijk kun je het conflict nooit compleet begrijpen, maar wel kun je van dichtbij kennismaken met de situatie in Palestijnse gebieden. Een conflictgebied op deze manier ervaren, is een waardevolle levenservaring. In de West Bank heb ik me niet onveilig gevoeld, maar Gaza bezoeken laat ik over aan grotere avonturiers. Dat de West Bank redelijk veilig is, betekent overigens niet dat je de Israëlische bezetting niet overal merkt. Het is bijvoorbeeld een intense ervaring om door een streng beveiligd checkpoint te lopen om Israël binnen te gaan.

Wetende dat je het land kunt verlaten doordat je toevallig een Nederlands paspoort hebt, staat recht tegenover de situatie van de Palestijnen die het land niet mogen verlaten. Zo schieten medische voorzieningen in het gebied tekort; we spraken een vrouw die niet naar een Israëlisch ziekenhuis mocht met haar zieke zoon. Ook voor de levensbehoefte water zijn Palestijnen afhankelijk, want Israël beheerst de watervoorraad. Wanneer je praat met inwoners van Palestina, wordt duidelijk dat ze lijden onder de sociale en economische gevolgen van de bezetting. Ik merkte boosheid en verdriet bij hen wanneer het ging over de beperkte vrijheid, maar wel was iedereen die ik sprak bijzonder vriendelijk tegen mij en mijn medereizigers.

2. Enorme gastvrijheid

De vriendelijkheid van Palestijnen is één van de eerste dingen die opvallen. In de minder toeristische plaatsen werd ik op straat door diverse mensen welkom geheten. In het begin is dat misschien onwennig, maar al snel merk je dat de inwoners gewoon graag willen laten zien aan de wereld dat ze veel te bieden hebben.

Wanneer je verblijft bij mensen thuis, leer je de warme cultuur beter kennen. Ook krijg je informatie over hoe het leven in Palestina nu echt is wanneer je gastheer of gastvrouw vrijuit durft te vertellen. Door te couchsurfen heb ik interessante vriendschappen opgedaan. Je komt op plaatsen die off the beaten track zijn door gebruik te maken van websites als Airbnb en Couchsurfing. Hierbij kun je denken aan overnachten in een Palestijns vluchtelingenkamp of met locals kamperen in de woestijn, zie foto hieronder. Aanraders!

3. Culturele diversiteit

Jeruzalem is een van de vreemdste plekken waar ik ooit ben geweest. In het oude stadscentrum wonen aanhangers van de drie grootste religies vlakbij elkaar. Je komt dan ook een diversiteit aan cultuur tegen wanneer je door de straten wandelt. Voor velen is het Palestijnse deel van Jeruzalem een heilige plek. In de rest van Palestina vind je diverse belangrijke christelijke plaatsen, zoals Bethlehem. Dit terwijl veruit de meeste Palestijnen moslims zijn.

Een ontmoeting met een vrouw van begin twintig maakte indruk op me. Afgezien van dat ze bloedmooi was, leek ze in niets op het stereotype moslima/terrorist dat bij ons heerst. Ze sprak vloeiend Engels, was bezig een bètastudie af te ronden en had diverse huwelijkskandidaten afgewezen. Nu had haar familie een huwelijkskandidaat gevonden waar ze erg enthousiast over was. Doordat hij in de Verenigde Staten woont, krijgt ze de kans om Palestina te verlaten. Het is een schrijnend idee dat ze zo blij is om haar eigen familie en land te verlaten.

4. Van rauwe natuur tot unieke cultuur

In Palestina is meer te zien dan de welbekende gebouwen met kogelgaten, politieke kunst en stenengooiende kinderen. Er zijn religieuze en historische plaatsen, maar ook vind je er rauwe natuur. Zien hoe zon opkomt boven de Dode Zee is een prachtige ervaring. Ook dorpen waar inwoners op ezels rijden en een woestijn waar je urenlang niemand tegenkomt, zijn indrukwekkend.

De metershoge muur tussen Palestina en Israël is een fysieke afscheiding waardoor families uit elkaar gerukt zijn. Aan de Palestijnse kant is de muur beklad door kunstenaars en bezoekers vanuit de hele wereld. Wedden dat je tranen in je ogen krijgt bij het zien ervan? De beroemde kunstenaar Banksy heeft diverse kunstwerken op de muur gemaakt, zoals bovenstaand een recente afbeelding van een muurliefkozende president Trump. Banksy’s museum in Bethlehem is een van de plaatsen waar bezoekers leren over de geschiedenis van Palestina. Bezoek voor een completer beeld van het conflict natuurlijk ook musea en mensen in Israël.

5. Yummy food

Hier komt je niet onderuit: het eten in Palestina is super. De Arabische keuken biedt heerlijke gerechten en zoetigheden. Probeer in ieder geval knafeh, een zoet deeggebakje met zachte kaas en siroop. Andere typische voorbeelden zijn maqluba, een warm gerecht met rijst, groenten en vlees en  mujaddara, een vegetarisch gerecht met rijst, linzen en ui. Het is op sommige plaatsen in Palestina lastig om vegetarisch voedsel te vinden, maar je kunt in ieder geval overal falafel en hummus krijgen. Tel daarbij op dat je een gratis glimlach en vaak extra eten krijgt en je begrijpt: de keuken is een volgende goede reden om Palestina te bezoeken. Dus, wanneer vertrek je?