SPAT merkt op

Vaderlandsliefde in het nieuws van afgelopen week

Afgelopen zondag won Nederlands trots Max Verstappen de Grand Prix van Maleisië. De jonge formule 1-coureur reed zaterdag al een zeer goede, maar vooral ook natte kwalificatie. Tevens vierde Max op deze dag zijn twintigste (!!) verjaardag. Dit maakt hem gelijk ook de jongste formule 1-coureur die twee Grand Prix overwinningen op zijn naam heeft staan. Ten tijde van zijn eerste overwinning was Max Verstappen precies 18 jaar en 228 dagen. Een prestatie waar ons kikkerlandje trots op kan zijn!

Het nieuws van afgelopen week stond vooral in het teken van Catalonië. Op 1 oktober zouden de Catalanen een referendum houden over de onafhankelijkheid van het gebied. Ten tijde van het schrijven van dit bericht was het nog maar de vraag of de Catalanen überhaupt aan stemmen toe zouden komen. Verschillende media berichtten op zondagochtend dat de Spaanse regering er alles aan deed om het stemmen te voorkomen.

Waarom? Omdat de rechter het referendum verboden heeft. In de Spaanse grondwet is bepaald dat er geen lokaal referendum over onafhankelijkheid georganiseerd mag worden. In Madrid wordt het referendum dan ook bestempeld als ‘illegaal’.

Catalanen willen zich vooral afscheiden door de ongelijkheid in Spanje. Catalonië is de rijkste regio van het land. De regio presteert veel beter dan andere regio’s in Spanje maar houdt er door de slechte Spaanse economie lang niet zo veel aan over. Oneerlijk, vinden de Catalanen. En dus wordt het tijd voor een onafhankelijke regio.

Catalonië is niet het enige gebied in Europa dat onafhankelijk wil worden. NOS kwam al met een informatief nieuwsbericht waarop alle gebieden in Europa die onafhankelijkheid nastreven, worden getoond. Er zijn hierin drie verschillende groeperingen: gebieden die meer eigen rechten willen op het gebied van taal en cultuur, gebieden die eigen autonomie willen en gebieden die volledige onafhankelijkheid willen. Catalonië valt onder de laatste categorie.

Ook een Friese partij claimt onafhankelijkheid te willen. De Fryske Nasjonale Partij wil meer autonomie, maar wil zich niet volledig afscheiden van Nederland. En zo zijn er veel meer gebieden in Europa die verandering nastreven. Op het moment dat dit bericht online komt, is er al veel meer bekend over de toekomst van Catalonië. Wat ik mij afvraag, is wat voor effect dit zou hebben op de andere regio’s die onafhankelijk willen worden. Zou Catalonië de autonome bal aan het rollen brengen?

Vaderlandsliefde: door het nieuws van afgelopen week heb ik hier veel over nagedacht. Trots op Max Verstappen, enig begrip voor de Catalanen: vaderlandsliefde manifesteerde zich deze week in verschillende vormen. Een ander nieuwsfeit van afgelopen week dat hierbij aan sluit zijn bijvoorbeeld de nieuwe portretfoto’s van Koningin Maxima en de prinsessen. De intieme staatsportretten worden verschillend ontvangen. Ikzelf vind de intimiteit van de foto’s juist erg mooi: het brengt het koningshuis dichter bij de burger. Hoewel ik geen fan ben van het koningshuis, denk ik wel dat veel gebieden in Europa dit juist missen: intimiteit en verbondenheid met de regering.