SPAT merkt op

Een week van sympathie op politiek vlak

Nieuws was er volop deze week. Hierbij de hoogtepunten onder elkaar via een ouderwets rijtje:

  • De nasleep van de breakup van bekende vlogger Enzo Knol met zijn vriendin;
  • Minister Hennis die haar ontslag indiende na de Mali-affaire;
  • Burgemeester Van der Laan die op 62-jarige leeftijd de strijd tegen longkanker verloor;
  • De prijzenoorlog tussen de supermarkten, nadat Jumbo bekendmaakte om de prijzen te verlagen;
  • De vermissing van Anne Faber

Hoewel niet al het nieuws uit bovenstaand rijtje wellicht het woord ‘sympathie’ oproept, stond afgelopen nieuwsweek voor mij toch in het teken van sympathie. Op politiek vlak heb ik het dan vooral over minister Hennis die haar ontslag indiende en over de familie van Van der Laan.

Politieke verantwoordelijkheid

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert diende afgelopen 3 oktober haar ontslag in naar aanleiding van het gepubliceerde OVV-rapport. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzocht het mortierincident in Mali waar twee Nederlandse militairen omkwamen. Hennis zei in haar slotwoord het volgende:

“Voorzitter, de afgelopen jaren heb ik steeds naar eer en geweten gehandeld. Heb ik met hart, ziel en zaligheid gediend op Defensie.”

En dat is precies waar de sympathie mij het hardst grijpt. Deze powerwoman diende 4 jaar, 10 maanden en 29 dagen in kabinet-Rutte II als eerste Nederlandse vrouwelijke minister van Defensie.

Vele vrouwen met macht worden vaak – niet altijd – afgeschilderd als ‘hard’ en ‘koud’. Zo wordt Eva Jinek niet voor niets ‘ijskonijn’ genoemd. Hoewel haar disfunctioneren met betrekking tot Mali natuurlijk keihard vaststaat en haar ontslag niets anders dan logisch en nodig was, zie ik om mij heen dat de sympathie jegens Hennis zich niet alleen in mijn bubbel afspeelt, maar verder reikt dan dat.

Echter, niet iedereen voelt sympathie jegens Hennis. Zo kleedde Thierry Baudet zich als militair om de gebreken van Hennis. Een keihard symbool met een keiharde boodschap:

Amsterdamse tranen

Onze hoofdstad stond afgelopen vrijdag blank van tranen die we lieten omtrent het overlijden van burgemeester Van der Laan. Op 62-jarige leeftijd verloor Van der Laan de strijd tegen longkanker. Hij laat zijn vrouw en twee kinderen achter met een stroom van medeleven als gevolg. Nationale sympathie voor de burgemeester is daarbij een understatement. Op condeoleance.nl hadden zaterdagmiddag al ruim 7.000 mensen een bericht achtergelaten. Op verschillende plekken in Amsterdam kun je afscheid nemen van de geliefde Amsterdamse burgemeester. Volgende week vrijdag 13 oktober zal er een openbare gelegenheid zijn op een nader bekend te maken locatie.

Hennis en Van der Laan: bedankt voor alle jaren!