SPAT checkt

Draag jij al slimme kleding?

Een jas, broek, schoen of jurk die in contact staat met jou, je omgeving en/of je smartphone: dit is een vorm van Fashion Tech, een samensmelting van technologie en kleding. Je kan het zo gek niet verzinnen, maar ook onze dagelijkse kleding krijgt langzamerhand een technologische touch. Wat moeten we ons hierbij voorstellen en waar is dit eigenlijk goed voor?

Onder Fashion Tech vallen verschillende manieren waarop kleding met technologie kan samensmelten. Je kunt denken aan kleding voorzien van technologische snufjes, kleding dat met een 3D-printer geprint is, kleding dat virtueel ontworpen is en technologie die de winkelervaring probeert te verbeteren. In het Engels wordt de eerste vorm van deze samensmelting wearable technology, draagbare technologie, of smart clothing, slimme kleding, genoemd. Ook de term wearables 2.0 komt voorbij. Er is dit jaar bovendien een bijbehorend festival van de grond gekomen: het Fashiontech Festival.

Slimme kleding gaat verder

De ontwikkeling van Fashion Tech is begonnen met de uitvinding van smartwatches. Dit zijn horloges die in verbinding staan met je smartphone. Je kunt ze al geregeld om de armen van mensen zien zitten. Verschillende horlogemerken als Fossil, Michael Kors en Diesel hebben deze smartwatches op de markt gebracht. Reden voor deze ontwikkeling is het constant checken van onze smartphone. Door de uitvinding van wearable technology staat het slimme stuk in connectie met de smartphone en geeft je smartwatch een seintje wanneer je smartphone echt ‘afgaat’. Op deze manier ben je niet constant je smartphone aan het checken, maar mis je ook niks belangrijks.

Er zijn in de loop der tijd ook verschillende kledingstukken op het gebied van Fashion Tech ontwikkeld. Chanel kwam bijvoorbeeld met een handtas waarop LED-lampjes te zien waren. De startup Ishuu Technologies kwam met een slimme schoen, de Volvorii Timeless. Deze schoen heeft een elektronische display, waardoor de schoen van kleur en patroon kan veranderen. De bedrijven OMSignal’s en Hexoskin brachten slimme kledingstukken uit. Deze kledingstukken kunnen verschillende vitale functies bijhouden en de resultaten doorgeven aan een app op je smartphone. Het bekende spijkerstofmerk Levi’s kwam tot slot met de Levi’s Jacquard, een spijkerjas waarmee je je smartphone kan besturen door je spijkerjas aan te raken. Kortom, verschillende soorten slimme kleding die het leven een stukje makkelijker maken.

De Nederlandse Fashion Tech designer Anouk Wipprecht ging een stap verder met het ontwerp van de Spider Dress. De jurk is ontworpen om technologie te laten dienen als medium voor interactie. Fashion wordt zo een nieuw soort interface. Bij de Spider Dress ligt de focus op het uiten van je emoties en het beschermen van je personal space. De mogelijkheid tot zelfverdediging speelt een belangrijke rol in dit ontwerp. De jurk is uitgerust met sensoren en tentakels. Sensoren nemen verschillende interne en externe signalen waar, zoals je stressniveau en de omgeving. Vervolgens geven deze sensoren de signalen door aan de tentakels. Komt er een agressief iemand op de drager van de Spider Dress af dan nemen de sensoren dit waar en slaan de tentakels automatisch uit. Komt iemand rustig op je af dan nodigt de Spider Dress uit tot interactie. Handig, of gaat dit te ver?

De esthetische kant van kleding

Er is al genoeg technologie om ons heen en nu komt dit ook nog terug in onze kleding, het enige waar geen technologie in verwerkt leek te zijn. Toch raken we steeds meer vertrouwd met technologie dat kleding geen gekke volgende stap is. Zolang je kleding hetzelfde zit, zou je denken dat het geen kwaad kan. Dan dragen we voor ons gevoel nog steeds hetzelfde, maar is er sprake van een handige bijkomstigheid. Fashion Tech biedt ons dan iets relevants: interactieve kleding die communiceert met jou, je smartphone en de omgeving. Hoe makkelijk wordt het ons gemaakt!

Wat ontwerpers door hebben, is dat Fashion Tech van origine kleding blijft en esthetiek daarbij natuurlijk van groot belang is. Kleding moet lekker zitten en er leuk uitzien! De Nederlandse Pauline van Dongen kaart dit dan ook aan in een interview met Vrij Nederland:  “Als wearable technology een kans wil hebben, dan moet het esthetisch zijn, want dat is wat mensen zoeken.”

Deze Fashion Tech kledingstukken zijn nog niet zo snel in de kledingrekken te vinden. Maar het is zeker iets wat eraan zit te komen. Draag jij straks technologie?