Heb jij m al de iPhone X
SPAT checkt

Heb jij ‘m al, de iPhone X?

De iPhone X heeft veel losgemaakt. Het is een andere versie van de iPhone dan we gewend zijn. Daarnaast vindt de uitgave van de iPhone X plaats in het jaar dat de iPhone tien jaar bestaat. Dit betekent tijd voor een feestje: de uitgave van de iPhone X. De laatste tijd horen we echter ook over wat kritiekpunten op de iPhone X. Is de iPhone X wel zo’n pareltje?

Aan de uitgave van de iPhone X gaat een hele geschiedenis van dé iPhone vooraf. Op de Macworld Expo in San Francisco presenteerde Steve Jobs in 2007 deze nieuwe soort mobiele telefoon. Hij vertelde hierbij dat dit een revolutionair product zou zijn: het zou alles veranderen. Hij introduceerde het product als volgt:

“Vandaag introduceren we drie revolutionaire producten. De eerste is een breedbeeld iPod met touchbediening. De tweede is een revolutionaire nieuwe mobiele telefoon. En de derde is een baanbrekend internet communicatie-apparaat (trans).”

Steve Jobs had dan ook gelijk over dit revolutionaire product: de iPhone is niet meer weg te denken uit ons leven. Met de uitgave van de iPhone stond de mobiele telefonie op z’n kop, smartphones deden hun intrede en de iPhone zelf werd een begrip. Per 2008 was de eerste iPhone in Nederland verkrijgbaar en kwamen er in de jaren die volgden meerdere opvolgers van de iPhone.

De verschillende generaties van de iPhone

In de loop der tijd zijn er verschillende generaties van de iPhone verschenen. De eerste iPhone stond bekend om zijn touchscreen-interface en het gebruiksgemak. De opvolger van deze iPhone introduceerde 3G internet. Vervolgens zorgde Apple bij de iPhone 3GS voor een snellere processor, een grafische chip, een betere 3-megapixelcamera met de mogelijkheid om video’s te maken en een digitaal kompas. De iPhone 4 gaf de iPhone een compleet nieuw uiterlijk en nieuwe functies als Facetime, multitasking-functies en de mogelijkheid apps ‘offline’ te laten draaien. Vervolgens kwam Apple met de iPhone genaamd 4S: deze iPhone leek op de iPhone 4, maar met enkele vernieuwingen. Op deze manier zijn er nog verschillende opvolgers van de iPhone ontstaan.

De uitgave van een nieuwe iPhone vindt plaats volgens een strakke planning die Apple hanteert. In de even jaren brengt Apple altijd een nieuw toestel uit en in de oneven jaren enkel wat aanpassingen. Deze toestellen hebben een S achter de naam. Dit jaar doet Apple het met de iPhone X, ook wel de iPhone 10, anders.

Specificaties iPhone X

  • Grootste verschil met de eerdere modellen is de fysieke homeknop die ontbreekt. Het ontbreken van deze ronde knop maakt ook dat het scherm van de iPhone X een stuk groter is. Je kan wel zeggen dat de iPhone X een en al scherm is.
  • De iPhone X heeft een oledscherm, wat inhoudt dat pixels op het scherm zelf licht geven.
  • Het toestel is draadloos op te laden.
  • Het is mogelijk te ontgrendelen middels gezichtsherkenning door de 3Dcamera aan de voorzijde.
  • Het toestel heeft de beschikking over geanimeerde emoji, animoji genoemd. Deze animoji doen jouw eigen gezichtsuitdrukking na.

Kanttekeningen bij de iPhone X

Toch zijn er al enkele kritiekpunten naar voren gekomen. Zo zou de iPhone X erg breekbaar zijn volgens smartphoneverzekeraar SquareTrade. De kans dat het scherm breekt bij een val op de voorkant is honderd procent. Daarnaast bestaat de achterkant vrijwel geheel uit glas, waardoor ook een val op de achterkant van het toestel funest is voor verder gebruik. Ook is er bij enkele gebruikers een groene streep door het scherm gaan lopen. Tot slot zorgt het OLED-scherm ervoor dat bij kou het scherm tijdelijk niet werkt. Apple zei hierover het volgende: “Na een paar seconden werkt het scherm weer.” We lossen dit in een toekomstige software-update op.”

De prijs van de nieuwste iPhone X is bovendien niet laag te noemen. Prijzen van 600 of 700 euro waren lang het maximale bedrag wat er voor een mobiele telefoon neer te leggen viel, maar nu kost de iPhone X minimaal 1159 euro, wat aardig wat hoger ligt. Dan moet het toch een aardig pareltje zijn, zou je denken.

Ben jij overtuigd van deze nieuwe en aparte uitgave van de iPhone? Wil jij de iPhone X?