SPAT checkt

Worden wij echt beter van Amazon’s nieuwe bezorg- en videodienst?

Amazon, de grootste webwinkel van de Verenigde Staten, introduceert nu ook de nieuwe abonnementsdienst Prime in Nederland. Het bedrijf wil pakketjes binnen een dag bezorgen, maar komt ook met een andere functie, namelijk Prime Video. De combinatie webwinkel en on demand video kijken lijkt raar, maar Amazon is misschien veel groter dan je denkt. Kan Amazon het grootste bedrijf ter wereld worden en worden wij hier nog een beetje beter van?

Sinds een paar jaar wordt Amazon vaak met Apple, Facebook en Google in een adem genoemd. In Nederland kennen we het alleen als webwinkel, waarmee we dus alleen via de Duitse website dingen kunnen bestellen (met de veelzeggende url www.amzon.de/nederlands). Het is dan ook niet raar dat veel Nederlanders de webwinkel dan ook niet in het bovenstaande rijtje scharen, maar als we kijken hoe groot Amazon wereldwijd is, is volgens media-ondernemer Derk Sauer niets minder waar.

Van boeken tot servers

Een van de eerste bedrijven die goederen via internet verkocht was Amazon. Langzaamaan ging het zich ook verdiepen in cloudopslag en hardware, met als gevolg dat het al een heel imperium heeft aan allerlei technische apparaten en functies. Een aantal weken eerder sprak ik al over de Amazon Echo, maar ook kent het bedrijf Amazon Prime miljoenen abonnees (bekend van de opvolger van Top Gear: The Grand Tour) en fysieke winkels. Het heeft door een breed scala aan verschillende markten, in potentie de mogelijkheid om op het gebied van data, kunstmatige intelligentie en hardware de concurrentie aan te gaan met Apple en Google.

En nu komt Amazon dus met een bezorgservice en een videoplatform als Netflix naar Nederland. Door je te abonneren op dit pakket heb je voor zeven euro in de maand producten gratis binnen één dag thuisbezorgd en onbeperkt toegang tot verschillende series en tv-programma’s. Een combinatie die we in Nederland nog niet kennen. Maar vreemde combinaties is niet alleen iets van Amazon, ook Apple en Google kijken verder dan hun oorspronkelijke expertise.

Volgens media-ondernemer Derk Sauer heeft dit te maken met de convergentie van de mediawereld. Bedrijven willen hele productieketens in handen hebben, om zo machtig mogelijk te worden. Langzaam zullen alle middelgrote mediabedrijven zoals kleine tech-startups of websites verdwijnen en opgaan in grote spelers als Facebook of The New York Times. Wel zullen er altijd niche-bedrijven blijven, die niet interessant genoeg zijn voor de grote wereldspelers, maar wel goed genoeg verdienen om te blijven bestaan. Binnen een aantal jaar zullen er dus volgens Sauer slechts twee soorten bedrijven bestaan: wereldbedrijven zoals Amazon of bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in een kleine niche.

Een probleem hiervan kan, volgens Sauer, zijn dat het lastig wordt om de machtsstructuren van deze vier grote bedrijven te doorbreken. Er zijn weinig smartphonefabrikanten die het in zich hebben om groter te worden dan Apple, of sociale netwerken die meer invloed krijgen dan Facebook. Mocht er toch een bedrijf dit proberen, dan zal het hoogstwaarschijnlijk óf overgenomen worden (Instagram) óf worden kapot geconcurreerd (Snapchat).

Amazon is met hun bezorgservice en videoplatform een welkome toevoeging in Nederland, want Bol.com en Netflix kenden geen concurrentie in hun markten. De consument kan dus uitkijken naar mooie acties en een verbreding van het aanbod in producten en films. Of het op de langere termijn ook nog allemaal voordelig gaat werken voor ons, is volgens Derk Sauer maar de vraag.