SPAT checkt

Amazon Key: de gadget met toegang tot je huis

In Nederland is de bezorgings- en streamingsdienst Prime van Amazon pas net beschikbaar, maar in Amerika lopen ze net als altijd ietsje voor op ons met de nieuwste technologie. Aan de andere kant van de oceaan introduceerde de Amerikaanse webwinkel de Amazon Key. Amazon vaart mee op de vraag naar leuke gadgets in huis, die het leven net iets makkelijker maken. De slimme beveiligingscamera’s, de slimme thermostaten en slim speelgoed bestonden al, maar nu maken we ook kennis met de slimme sleutel. Amazon Key, leuke gadget of een stap te ver?

Voor een kleine 300 dollar geeft de Amazon Key zowel bezorgers van pakketjes van (uiteraard) Amazon toegang tot je huis, als de vriend die je honden uitlaat en de schoonmaker. Iedereen met het juiste pasje of de juiste code kan zo je huis in lopen. Bij elke ‘indringer’ krijg je automatisch een melding op je telefoon en krijg je via de camera’s in je huis goed te zien wat diegene doet en of hij de hond wel terugbrengt.

Een journalist van de Washington Post mocht de slimme sleutel een tijdje uitproberen. Techcolumnist Geoffrey Fowler bestelde het Amazon Key-pakket en liet het installeren. Naast de toffe voordelen die dit product geeft, het niet meer thuis hoeven zijn voor pakketjes en tijdens werktijd je huis schoon laten maken, kent het volgens de Amerikaanse journalist ook enkele praktische nadelen met even praktische oplossingen.

Een van de problemen is stroomuitval. Met het pasje kom je niet meer binnen of buiten en ook de bezorgers kunnen niks meer afleveren. De simpele oplossing hiervoor is een ouderwetse sleutel. Kleine kans dus dat deze helemaal zal verdwijnen. Hetzelfde probleem geldt voor jezelf buitensluiten. Mocht dit gebeuren moet je Amazon bellen en via een paar beveiligingsvragen geven ze op afstand weer toegang tot je huis. Als je huisdieren hebt, raadt Amazon het af om de dienst aan te schaffen. Bezorgers zullen niet naar binnen gaan als ze honden horen blaffen. Ten slotte is er altijd nog het gevaar van een gehackt slot, iets wat hackers al na een paar weken was gelukt.

Maar wat Fowler het meest nadelig vond was Amazon zelf. De reden achter de Amazon Key is niet om je pakketjes sneller af te geven of diefstal tegen te gaan. Nee, Amazon wil jou als gebruiker meer de Amazon-wereld intrekken. Het begon met de Alexa die in elk kamer van je huis de speakers overnam, vervolgens je tv met streamingsdienst Amazon Prime en nu, in Amerika vooralsnog, hebben ze de macht over je deur.

Met kans op reëel gevaar van buitenaf door hackers en teveel macht over je huis in handen van een bedrijf wat al teveel macht heeft, zorgt ervoor dat het verstandiger is om je ouderwetse huissleutel te blijven gebruiken.