SPAT onderzoekt

Lord of the Rings wordt televisieserie: the One that Rules them All

Na de succesvolle verfilmingen van de Lord of the Rings-boeken door regisseur Peter Jackson lijkt nu ook streamingdienst Amazon Video zich te wagen aan de fantasiereeks van auteur J.R.R. Tolkien. Ditmaal zal Middel-aarde niet schitteren op het grote doek, maar worden de avonturen verfilmd voor de beeldbuis. Amazon Video moet voor alleen al de gebruiksrechten van het werk van Tolkien 250 miljoen dollar betalen, zonder dat er ook maar iets is geproduceerd. Hoe gaat Amazon Video dit aanpakken?

Een kostbare keuze van Amazon Video, want de streamingdienst moet samen met producent Warner Bros nog eens 100 tot 150 miljoen dollar voor de productie per seizoen optellen bij de kosten verbonden aan de gebruiksrechten. Maar daardoor mag de nieuwe Lord of the Rings serie zich straks wel in het rijtje van ‘duurste televisieseries ooit’ scharen. Een dergelijke project als dit gaat Amazon Video natuurlijk niet zomaar aan. Peter Jackson’s adaptatie van het verhaal waren zowel cultureel als financieel een groot succes en series als Game of Thrones op televisie en de Fantastic Beasts-films laten zien dat het fantasiegenre nog altijd springlevend is.

Maar is het voorgaande succes van Tolkiens levenswerk en dat van anderen binnen het fantasiegenre genoeg om een televisieserie gebaseerd op de Lord of the Rings tot een hit te maken? De memorabele films van Peter Jackson, die respectievelijk uitkwamen in 2001, 2002 en 2003, wisten de geest van de boeken en de sfeer van Middel-aarde levensecht over te brengen naar het witte doek. Ze mogen dan vijftien jaar oud zijn, aan een remake zijn ze nog lang niet toe.

Tolkiens nalatenschap

Dat beseffen Amazon Video en producent Warner Bros zich ook, en dus duiken ze in de uitgebreide en rijke wereld die uit Tolkiens brein kwam, op zoek naar nieuw en onontgonnen materiaal van de schrijver. Maar het meesterwerk zelf is en blijft de Lord of the Rings-trilogie, waarin (én dit weet natuurlijk iedereen) Frodo Baggins de taak krijgt om dié Ene Ring te vernietigen. Tolkien putte zijn inspiratie uit Europese volksverhalen, sprookjes en de Germaanse en Noorse mythologie. De kracht van die Ene Ring baseerde hij op de ervaringen die hij en zijn zoon opdeden tijdens de eerste en tweede wereldoorlog; de Ene Ring is daarbij een metafoor voor nucleaire wapens.

Daar bleef het niet bij: Tolkien was van plan een vervolg te schrijven op zijn geprezen trilogie, maar kwam niet verder dan pagina dertien. Toch spendeerde hij de rest van zijn leven aan het uitwerken van zijn wereld. Veel van die verhalen werden later door zijn zoon samengevoegd en uitgebracht en dienden als grote informatiebron voor de verfilming van de Hobbit-trilogie, eveneens van de hand van Peter Jackson. De Hobbit zelf bestond uit één dun boekje, maar werd met toevoeging van achtergrondinformatie, die Tolkien na zijn overlijden naliet, uitgesmeerd over drie films. Hoewel de trilogie financieel gezien even succesvol als die van de Lord of the Rings was, moeten we eerlijk zijn: even goed was hij natuurlijk niet. Is het voor Amazon Video dan wel zo’n goed idee om juist die informatiebron nogmaals aan te boren voor een televisieserie?

The Iron Throne

Als streamingsdienst valt Amazon Video weg tussen Netflix, HBO en waarschijnlijk ook het nieuwe platform van Disney, en dus moet Amazon Video zoeken naar een serie die kijkers trekt. Wat Game of Thrones voor HBO doet, hoopt Amazon Video dat Lord of the Rings voor hen doet. Ondanks het succes van Game of Thrones komt er na het achtste seizoen een eind aan het verhaal en blijft er een gat over in fantasieland – en dat gat zou de Lord of the Rings-televisieserie zomaar kunnen gaan opvullen. HBO laat dat gat in de markt niet zomaar achter en is bezig met het ontwikkelen van spin-offseries voor Game of Thrones.

Het is dan ook nog maar de vraag of Amazon Video kijkers van HBO gaat wegsnoepen. George R.R. Martin, de auteur van de boekenreeks Het Lied van IJs en Vuur – waar Game of Thrones op is gebaseerd – heeft veel kunnen afkijken van Tolkiens werk en heeft het fantasiegenre naar een volgend niveau getild met het toevoegen van realisme, seksualiteit en ethische dilemma’s. Hoe wonderlijk de wereld van Middel-aarde ook is, het blijft een raadsel of deze opgewassen is tegen hedendaagse fantasie.

Als liefhebber van de Lord of the Rings-films van Peter Jackson en van de poëtische schrijfstijl en fabelachtige werelden van Tolkien kijk ik uit naar de nieuwe verhalen die Warner Bros en Amazon Video ons willen vertellen. Of het echt een verstandige zet is van de producenten om nogmaals in dezelfde buidel te tasten als Peter Jackson, zonder dat hij bij het project wordt betrokken, weet ik niet. Misschien heeft Amazon Video gewoon ook die Ene Ring nodig, om te concurreren met boegbeelden als HBO en Netflix.