Video Assistant Referees op zoek naar het perfecte potje voetbal
SPAT checkt

Video Assistant Referees: op zoek naar het perfecte potje voetbal

Op 5 maart 2016 besloot de International Football Association Board (IFAB) dat Video Assistent Referees (VARs) voor twee jaar internationaal bij voetbalwedstrijden zullen worden ingezet. ‘’VAR? Klinkt als een nieuwe Ikea-kastenlijn.’’ Nee, een VAR is een scheidsrechter speciaal getraind in het beoordelen van een voetbalwedstrijd vanaf het scherm – niet op het koude speelveld, maar vanuit een warm kamertje. Deze videoscheidsen geven de veldscheids advies wanneer hij daarom vraagt. Afgelopen zomer zorgde het VAR-systeem voor grote opschudding tijdens een Eredivisiewedstrijd tussen Vitesse en Feyenoord, toen een goal werd afgekeurd. Deze lente valt de beslissing of het systeem tijdens het WK 2018 wordt gebruikt. Een korte recap van de stand van zaken.

Een eerlijker spel? Misschien. Woedende supporters? Zeker. De VAR is namelijk een omstreden uitprobeersel en doet veel stof opwaaien. Positieve reacties komen vooral uit de officiële hoek. Gianni Infatino, president van de FIFA, is een enorme fan en zegt dat de VAR-technologie tijdens het WK in 2018 moet worden geïmplementeerd. Zijn reden? WK-wedstrijden mogen niet afhankelijk zijn van de fouten van scheidsrechters. De IFAB neemt een gematigder standpunt in en benadrukt niet uit te zijn op 100% nauwkeurigheid. Te veel en lange onderbrekingen door de inzet van VARs zouden namelijk de dynamiek van het spel verstoren: een dynamiek gebaseerd op menselijkheid en ja, op een beetje oneerlijkheid. Volgens de IFAB mogen VARs alleen worden ingezet wanneer er een incident plaatsvindt met betrekking tot een goal, penalty, rode kaart en identiteit van de spelers. Daarnaast mag de VAR alleen worden geraadpleegd nadat de veldscheids een beslissing heeft gemaakt. Kortom, ‘’minimum interference, maximum benefit.’’

Bron: Fédération Internationale de Football Association (FIFA)

De regels van het VAR-systeem bleken tijdens de A-league in Australië echter toch niet duidelijk genoeg. Dit zorgde ervoor dat wedstrijden te vaak werden onderbroken en onterechte rode kaarten werden uitgedeeld: precies het tegenovergestelde resultaat van wat de IFAB hoopte te bereiken met het implementeren van het VAR-systeem. In Nederland heeft de eerste klasse ook zo haar twijfels. Liever zien zij een ‘echte ref’ in het scheidsrechterbusje, niet simpelweg iemand die goed is in het kijken naar een schermpje. De IFAB houdt vol dat het VAR-systeem zó geavanceerd is, dat een wedstrijd minimaal wordt verstoord. Dit argument werd echter flink onderuit gehaald door de chaos die ontstond tijdens de Eredivisiewedstrijd tussen Vitesse en Feyenoord afgelopen zomer. Feyenoord won, maar niet dankzij de hulp van de videoscheids: die keurde een goal tegen Vitesse af én gaf een penalty weg. De emoties liepen hoog op en het spel werd verstoord, zoals in onderstaande video te zien.

https://www.youtube.com/watch?v=PWNmRTdMEAY

We bevinden ons duidelijk nog in een proefperiode van de VAR-technologie. De definitieve beslissing of het systeem tijdens het WK van 2018 zal worden geïmplementeerd, vindt pas deze lente plaats. Het debacle dat zich voltrok tijdens Vitesse-Feyenoord geeft echter wel een indicatie van de chaos die kan ontstaan, wanneer technologische nauwkeurigheid botst met de menselijkheid van voetbal. Voor Nederland blijft de impact van de VAR-technologie voorlopig nog beperkt tot lokaal niveau en is het wachten totdat we internationaal weer een keer mogen meedoen.

Bron omslagafbeelding: International Football Association Board (IFAB)